ΥΓΕΙΑ

Καθυστερούν δύο μέρες να ζητήσουν βοήθεια για το έμφραγμα

καθυστερούν-δύο-μέρες-να-ζητήσουν-βοή-31782

Ένας στους δέκα πάσχοντες από έμφραγμα περιμένουν δύο μέρες ή περισσότερο πριν απευθυνθούν σε έναν γιατρό, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιπλέον, ένας στους δύο ασθενείς περιμένουν επί περισσότερο από μία ώρα πριν ζητήσουν βοήθεια.

Οι καθυστερήσεις αυτές είναι τραγικές, διότι κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης, προειδοποιεί το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) το οποίο πραγματοποίησε τη νέα μελέτη.

Όπως εξηγεί, το σχεδόν 50% της ανήκεστης βλάβης που προκαλεί το έμφραγμα στον καρδιακό μυ συμβαίνει μέσα στην πρώτη ώρα από την διακοπή της παροχής αίματος σε αυτόν.

Επομένως η άμεση ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη και για να αποφύγει ο ασθενής τη μεγάλη ζημιά που θα τον οδηγήσει πρόωρα στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο μόνο ο ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι αρκετά ενημερωμένος ώστε να προλάβει να βρίσκεται στα χέρια των γιατρών πριν παρέλθει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 500 επιζήσαντες από έμφραγμα, οι οποίοι απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια.

Όπως διαπίστωσα οι γιατροί του BHF, το 80% των ασθενών αρχικά δεν είχαν αναγνωρίσει τα συμπτώματά τους, με το 35% να πιστεύουν λανθασμένα ότι οφείλονται σε δυσπεψία.

Το σχεδόν 50% είχαν ζητήσει βοήθεια περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ενώ το 11% είχαν τα συμπτώματα επί δύο ημέρες ή περισσότερο πριν συμβουλευθούν έναν γιατρό.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) επισημαίνει ότι το έμφραγμα δεν προκαλεί υποχρεωτικώς ξαφνικό πόνο ούτε αυτός εντοπίζεται πάνω στην καρδιά, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος.

Αντιθέτως, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται πίσω από το στέρνο ή ακόμα και στο στομάχι και επεκτείνεται στον αριστερό ώμο και στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου και του πήχη, φθάνοντας μέχρι τα δάκτυλα του αριστερού χεριού.

Μερικές φορές εκδηλώνεται και στους δύο ώμους ή μόνο στον δεξιό ώμο, προς τον τράχηλο και το σαγώνι.

Ο ασθενής τον αισθάνεται συνήθως σαν ένα αφόρητο βάρος ή σαν ένα σφίξιμο ιδιαίτερα οδυνηρό, αλλά μερικές φορές τον νιώθει και σαν κάψιμο.

Συχνά, εξάλλου, έχει κι άλλα συμπτώματα, όπως έμετο, εφίδρωση και μετεωρισμό (αέρια).

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις κατά τις όποιες ο πόνος είναι ήπιος και άλλες στις οποίες δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

Επιπλέον, επί μία έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το έμφραγμα, αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν πρόδρομα συμπτώματα, όπως δυσφορία στο στήθος,αδυναμία και εύκολη κόπωση.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου