ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εκτυπωμένη ωοθήκη εργαστηρίου αποκατέστησε τη γονιμότητα σε πειραματόζωα

εκτυπωμένη-ωοθήκη-εργαστηρίου-αποκα-42510

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια προσθετική ωοθήκη με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, την οποία έπειτα εμφύτευσαν σε στείρα ποντίκια, από όπου είχαν αφαιρεθεί οι δικές τους ωθήκες. Το εμφύτευμα επέτρεψε στα πειραματόζωα να γίνουν ξανά γόνιμα και να γεννήσουν.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, με επικεφαλής τη Μόνικα Λαρόντα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια πλήρως λειτουργική προσθετική ωθήκη για γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι γυναίκες που επιβίωσαν από παιδικό καρκίνο, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, όταν μεγαλώσουν.

Ο εκτυπωτής παράγει μια «σκαλωσιά» από ζελατίνη (βιολογικο υλικό που προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο), η οποία στη συνέχεια υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν ορμόνες και ωοκύτταρα (ανώριμα ωάρια). Ο σκελετός αυτός υποστήριξε επίσης την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων.

Η βιοπροσθετική ωοθήκη που εμφυτεύθηκε στα ποντίκια, αποκατέστησε τον ορμονικό κύκλο τους, την ωορρηξία και την ικανότητα γέννησης απογόνων. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν και πότε κάτι ανάλογο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου