ΥΓΕΙΑ

Ιός Ζίκα: Η μικροκεφαλία δεν είναι η μόνη συνέπειά του

ιός-ζίκα-η-μικροκεφαλία-δεν-είναι-η-μόν-76547

Οι έγκυοι που μολύνονται με τον ιό Ζίκα δεν κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδί μόνο με μικροκεφαλία, αλλά και με άλλες νευρολογικές ανωμαλίες, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Μελετώντας 88 εγκύους από το Ρίο ντε Τζανέιρο οι οποίες εξετάσθηκαν για τον ιό επειδή παρουσίασαν δερματικό εξάνθημα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν μία στις τρεις απ’ όσες ήσαν μολυσμένες, κυοφορούσαν έμβρυα με διάφορα προβλήματα.

Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονταν αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η μικροκεφαλία, προβλήματα με τον πλακούντα και βλάβες στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό των εμβρύων.

«Ο Ζίκα έχει σοβαρές επιπτώσεις και πλέον πιστεύουμε ότι η μικροκεφαλία είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάριν Νίλσεν-Σέινς, καθηγήτρια Κλινικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), οι γυναίκες της μελέτης τους βρίσκονταν σε κάθε στάδιο της κυήσεως (από την 5η έως την 38η εβδομάδα της κυήσεως) όταν αρρώστησαν.

Οι 72 από αυτές ήσαν θετικές για τον ιό Ζίκα και οι υπόλοιπες 16 όχι. Από τις γυναίκες που βρέθηκαν θετικές, οι 42 συμφώνησαν να υποβληθούν σε υπερηχογραφήματα (οι υπόλοιπες δεν ήθελαν να μάθουν αν τα μωρά τους ήταν υγιή ή όχι).

Από τις 42 που εξετάστηκαν, το 30% είχαν μωρό με κάποιου είδους αναπτυξιακό πρόβλημα. Ανάλογο πρόβλημα δεν είχε κανένα από τα έμβρυα των 16 εγκύων οι οποίες δεν ήσαν φορείς του Ζίκα.

Οι μητέρες με Ζίκα ήσαν υγιείς και δεν είχαν κανένα άλλο παράγοντα κινδύνου που να εξηγεί γιατί τα έμβρυά τους δεν είχαν αναπτυχθεί ομαλά, σημείωσαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Μερικά από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν αποτιτανώσεις στον εγκεφαλικό ιστό, προβλήματα με το αμνιακό υγρό και αφύσικα μικρό μέγεθος σώματος.

Πέντε από τα έμβρυα (το 12%) είχαν μικροκεφαλία αλλά τα περισσότερα έπασχαν από μία διαταραχή που αποκαλείται ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (intrauterine growth restriction) και σημαίνει πως ολόκληρο το έμβρυο είναι αφύσικα μικρό και όχι μόνο το κεφάλι του.

Δύο από τα έμβρυα γεννήθηκαν νεκρά στην 36η και 38η εβδομάδα της κυήσεως και, σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, οι μητέρες τους δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό νωρίς στην εγκυμοσύνη αλλά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Επιπλέον, τα μωρά που πέθαναν δεν έπασχαν από μικροκεφαλία: ο θάνατός τους αποδόθηκε σε διαταραχές του πλακούντα ή του αμνιακού υγρού.

Οι ερευνητές λένε πως είναι ανησυχητικό το ποσοστό των επιπλοκών (30%) στις εγκύους με Ζίκα, καθώς και το ποσοστό θνησιμότητας (4,8%) το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ όσο το αντίστοιχο ποσοστό στις εγκύους φορείς του ιού HIV/AIDS στη Βραζιλία.

Δεδομένης, εξ άλλου, της πληθώρας των προβλημάτων που ως φαίνεται προκαλεί ο Ζίκα, προτείνουν να καθιερωθεί η ονομασία συγγενές σύνδρομο ιού Ζίκα (congenital Zika virus syndrome).

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου