ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης

η-έλλειψη-ύπνου-δεν-προκαλεί-αύξηση-τη-84881

Η αϋπνία δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, εκτός από την περίπτωση που κάποιος κάνει συχνή χρηση υπνωτικών χαπιών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Ερευνητές του Νοσοκομείου «St Michael’s» του Τορόντο στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Νικόλαο Βοζώρη, απέδειξαν ότι μεταξύ όσων έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δεν διαφέρει το ποσοστό εκείνων που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά. Όμως, όσοι παίρνουν υπνωτικά χάπια έχουν 118% υψηλότερο κίνδυνο υψηλής LDL («κακής») χοληστερόλης.

«Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της χρήσης υπνωτικών χαπιών τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα αυτό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, αναλύοντας τις επιπτώσεις κάθε ξεχωριστής κατηγορίας υπνωτικών φαρμάκων. Τα χάπια αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εθισμό, για υπερδοσολογία, τροχαία, πτώσεις κ.α.» επισημαίνει ο Δρ Βοζώρης.

Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του Δρ Βοζώρη που είχε δημοσιευθεί το 2014 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry, είχε διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αϋπνία και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια άλλη έρευνα, με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο Ένριν Χάνλον του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο Sleep, επιβεβαίωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού (συχνά κακής ποιότητας) και σε αύξηση του βάρους.

Η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου ανοίγει τη όρεξη κυρίως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Όπως εξηγούν οι ερευνητές η έλλειψη ύπνου τονώνει την αίσθηση ηδονής και απόλαυσης που παίρνει κανείς όταν τρώει – με συνέπεια να θέλει να φάει παραπάνω.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου