ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Υγιείς και νέοι ένας στους τρεις ασθενείς στις εντατικές

γρίπη-υγιείς-και-νέοι-ένας-στους-τρεις-112713

Η φετινή γρίπη έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι είναι πιο ύπουλη και σοβαρή απ’ ό,τι συνήθως.

Τα υπάρχοντα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην εντατική εξαιτίας της δεν είχαν κανένα υποκείμενο πρόβλημα ή παράγοντα που να τους κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και των θυμάτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η (συνήθως ηλιόλουστη) Ελλάδα μπήκε σε εποχή υψηλής δραστηριότητας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι χώρες που βρίσκονται στην… κατάψυξη, όπως η Σουηδία και η Βρετανία.

«Το 29% των ασθενών στην Εντατική δεν είχαν υποκείμενους παράγοντες που να προδιαθέτουν για δυσμενείς επιπλοκές» λέει ο δρ Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

«Μάλιστα αρκετοί από αυτούς ήταν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι πρόσεχαν τη διατροφή τους, γυμνάζονταν συστηματικά, δεν διέθεταν περιττά κιλά, ούτε κάπνιζαν. Ομως σε αρκετές περιπτώσεις, αν και δεν αδιαφόρησαν για τα συμπτώματά τους, οι επιπλοκές της γρίπης γρήγορα εμφανίστηκαν».

Σε αντίθεση εξάλλου με άλλες χρονιές, όταν επικρατούσαν τα κρούσματα σε υπερηλίκους και ηλικιωμένους, φέτος πολλοί ασθενείς είναι ηλικίας 30 έως 50 ετών και έτσι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευθέντων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι τα 53 χρόνια, αντί για τα 65-70 έτη.

Η φετινή γρίπη δείχνει επίσης να είναι πολύ πιο επιθετική από την περυσινή, έχοντας προκαλέσει μέχρι στιγμής περισσότερα σοβαρά περιστατικά απ’ ό,τι ολόκληρο τον χειμώνα του 2015 (275 μέχρι χθες έναντι 248 όλο το 2015). Οι ασθενείς που κατέληξαν επίσης είναι αναλογικά πάρα πολλοί: 71 έως χθες έναντι 43 την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (όλη την περυσινή χρονιά ήταν 111).

Στην Ευρώπη

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αυξήθηκε πιο νωρίς απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως προκύπτει από τα συνολικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) ήδη από την πρώτη εβδομάδα του χρόνου, όταν όλη η Ευρώπη είχε χαμηλή δραστηριότητα γρίπης, εμείς είχαμε μέτρια.

Μία εβδομάδα αργότερα, η Ελλάδα είχε περάσει σε περίοδο υψηλής δραστηριότητας ενώ η υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία όπου κάποια στιγμή έγινε υψηλή.

Οι αιτίες

Πού μπορεί να οφείλονται όλα αυτά; «Κατ’ αρχήν στα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών στους νέους και τους μεσηλίκους με ή χωρίς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι επιπλέον έχουν μειωμένη ανοσιακή μνήμη» απαντά ο δρ Τσακρής.

«Αυτό σημαίνει ότι κατά το παρελθόν δεν έχουν εκτεθεί σε ιούς γρίπης παρόμοιους με τον Α(Η1Ν1) που επικρατεί φέτος, επομένως ο ιός είναι πρακτικά άγνωστος στον οργανισμό τους. Αντιθέτως, στους ηλικιωμένους είναι υψηλότερα τα ποσοστά του αντιγριπικού εμβολιασμού και καλύτερη η ανοσιακή μνήμη».

Ενας άλλος λόγος είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται πως έχει υψηλότερη νοσηρότητα από τη συνηθισμένη, προσθέτει. «Τα οκτώ στα δέκα δείγματα που φθάνουν στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης είναι θετικά στον ιό Α(Η1Ν1) γεγονός που δείχνει έμμεσα αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα» εξηγεί.

Υπάρχουν επίσης πολλά περιστατικά που φθάνουν στους γιατρούς καθυστερημένα, επειδή τα οικονομικά προβλήματα εμποδίζουν τους ασθενείς να ζητήσουν νωρίτερα βοήθεια.

Αμέσως στον γιατρό

Τι πρέπει να κάνουμε; Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου που συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εξαιρετικά σημαντική είναι η άμεση ιατρική συμβουλή μόλις υπάρξει ύποπτο σύμπτωμα λέει ο καθηγητής.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Κατ’ αρχήν ο υψηλός πυρετός (πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου), ειδικά για όσους έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας και ιδίως όταν συνοδεύεται από έντονη καταβολή δυνάμεων (κακουχία). Με ή χωρίς χρόνιο πρόβλημα υγείας, ύποπτος είναι και ο πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς) που επιμένει περισσότερο από τρεις ημέρες, η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), καθώς και το να πέσει ο πυρετός αλλά σύντομα να επανεμφανιστεί.

Να θυμάστε, τέλος, πως αν διαγνωσθείτε με γρίπη και ζείτε ή φροντίζετε έναν ηλικιωμένο ή χρονίως πάσχοντα, χρειάζεται και εκείνος προστασία με λήψη αντιιικών φαρμάκων (συνιστάται ένα δισκίο την ημέρα για 10 ημέρες).

ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου