ΥΓΕΙΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών

η-ατμοσφαιρική-ρύπανση-μειώνει-τη-γον-143399

Τα υψηλά επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα και γενικότερα η ζωή στην πόλη μπορεί να βλάπτουν τη γυναικεία γονιμότητα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσο πιο κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους ζουν οι γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να δυσκολεύονται να συλλάβουν όταν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Ακόμα και χαμηλοί να είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, πάλι είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν οι αστές, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζουν στην επαρχία κάτω από πεντακάθαρο αέρα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από ανάλυση στοιχείων από 36.294 γυναίκες, τις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί μία δεκαετία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Human Reproduction», ανέλυσαν τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων και τις εκπομπές αερίων από τα οχήματα πλησίον των οικιών των γυναικών, και τα συνέκριναν με τη γονιμότητα μεταξύ τους.

Στη διάρκεια της δεκαετίας, αναφέρθηκαν 2.508 κρούσματα υπογονιμότητας.

Όσες γυναίκες ζούσαν εντός 199 μέτρων από μεγάλη λεωφόρο είχαν κατά 11% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπογονιμότητα.

Επιπλέον, ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν κατά 10% για κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3 των επιπέδων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 έως 10 μικρονίων (PM2,5-10) στην ατμόσφαιρα.

Αν και τα ποσοστά αυτά μοιάζουν μικρά, «η παραμικρή αύξηση του κινδύνου μπορεί να αντιπροσωπεύει σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των γυναικών που καθημερινά εκτίθενται στους ρύπους», έσπευσε να διευκρινίσει ο δρ Μαρκ Νιούενχαϊζεν, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έδειξε ακόμα ότι η ρύπανση αύξανε κατά ιδιαιτέρως πολύ (κατά 21%) τον κίνδυνο δευτερογενούς υπογονιμότητας, όπως αποκαλείται η δυσκολία μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μετά την απόκτηση τουλάχιστον ενός παιδιού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σρούθι Μαχαλινγκάια, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ειδική σε θέματα αναπαραγωγικής Ιατρικής δήλωσε πως παρότι η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που παρακολουθούν τις γυναίκες επί τόσα χρόνια, τα ευρήματά της χρειάζονται επαλήθευση για να θεωρηθούν οριστικά.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου