ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέο «όπλο» κατά διαβήτη και παχυσαρκίας

νέο-όπλο-κατά-διαβήτη-και-παχυσαρκί-152380

Ένζυμο μετριάζει τις τοξικές επιδράσεις της ζάχαρης στα κύτταρα

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα ένζυμο σε αρουραίους που μπορεί να μετριάσει τις τοξικές επιδράσεις της ζάχαρης στα κύτταρα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον αυτό το ένζυμο να συμβάλλει στην θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου ΙΙ στους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Διαβήτη του Μόντρεαλ ανακάλυψαν ότι το ένζυμο γλυκερόλη 3-φωσφορική φωσφατάση στα ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα των αρουραίων.

«Το ένζυμο ελέγχει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, του λίπους και της ενέργειας, ενώ έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τα κύτταρα από τις τοξικές επιδράσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και λιπαρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και τον διαβήτη» εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Μαρκ Πρεντκι.

Η μελέτη λοιπόν όχι μόνο συντελεί στην καλύτερη κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι εκδηλώνουν διαβήτη ή γίνονται παχύσαρκοι, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία των συγκεκριμένων παθήσεων.

Βέβαια, επειδή η ανακάλυψη του ενζύμου έγινε σε τρωκτικά, η σχετικότητά του με τη ανθρώπινη υγεία και παθολογία είναι άγνωστη προς το παρόν. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο να επαναληφθούν οι επιδράσεις του ενζύμου με μια φαρμακευτική ουσία, ενώ η μελέτη έγινε σε κύτταρα αρουραίων και όχι στα ίδια τα τρωκτικά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου