ΥΓΕΙΑ

Το αυξημένο «ζάχαρο» αυξάνει τις επιπλοκές μετά το έμφραγμα

το-αυξημένο-ζάχαρο-αυξάνει-τις-επιπ-156520

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών στους ασθενείς με έμφραγμα, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αγγλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το αυξημένο σάκχαρο προκαλεί ισχυρές συσπάσεις των αιμοφόρων αγείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή να μειώσει την ποσότητα του αίματος που ρέει στα ζωτικά όργανα.

Μάλιστα δεν χρειάζεται να βγει το σάκχαρο πολύ εκτός φυσιολογικών ορίων για να υπάρξουν αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις: ακόμα και αυξήσεις σαν κι αυτές που παρατηρούνται έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, μπορεί να είναι επιζήμιες.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για να βελτιωθεί η έκβαση ασθενών με έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Φαρμακολογίας» (BJP), η όλη έρευνα διεξήχθη στο εργαστήριο, σε αρτηριακά μυοκύτταρα (είναι αυτά από τα οποία αποτελούνται οι αρτηρίες του σώματος), τις αντιδράσεων των οποίων στη γλυκόζη (σάκχαρο) εξέτασαν με τεχνικές ηλεκτροφυσιολογίας και μυογραφίας.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα αλλάζει τη συμπεριφορά των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Ρέινμποου, λέκτορας Καρδιαγγειακής Κυτταρικής Φυσιολογίας στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα, διότι εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού τους σε αυτό πολλοί παρουσιάζουν αύξηση του σακχάρου τους.

»Ακόμα λοιπόν κι αν δεν πάσχουν από διαβήτη, μπορεί να εκδηλώσουν υπεργλυκαιμία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κατάσταση που βρίσκονται».

Η έρευνα του δρος Ρέινμποου και των συνεργατών του αποκάλυψε επίσης ότι υπαίτια για την αυξημένη σύσπαση των αρτηριών εξαιτίας του σακχάρου είναι μία ουσία που λέγεται πρωτεϊνική κινάση C.

Η αναχαίτιση αυτής της ουσίας με ειδικά φάρμακα διαπιστώθηκε ότι επαναφέρει την σύσπαση των αγγείων στο φυσιολογικό.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου