ΥΓΕΙΑ

Ικανοποίηση αιτημάτων τους ζητούν οι ασθενείς κρατούμενοι στον Κορυδαλλό

ικανοποίηση-αιτημάτων-τους-ζητούν-οι-189487

Μια σειρά από αιτήματα κατέθεσαν οι ασθενείς κρατούμενοι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μέσω κειμένων και φωτογραφιών έχει αναδειχθεί μέσω social media στο hashtag #kolastirio και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμα και ξένων ΜΜΕ.

Οι ασθενείς ζητούν, μεταξύ άλλων, «να γίνει άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που μπορεί να γίνει με ελάχιστο ή καθόλου κόστος αν αξιοποιηθεί ο εθελοντισμός, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ερυθρός Σταυρός κλπ. και να συμπληρωθούν επειγόντως οι υποδομές του σε εξοπλισμό και ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».

Επίσης ζητούν «να γίνει η άμεση μετεγκατάσταση του Ν.Κ.Κ. σε κάποιο από τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει, με τις προδιαγραφές του ΕΣΥ και την ένταξη του σ’ αυτό και το υφιστάμενο κτίριο, αφού γίνουν οι αναγκαίες υποδομές, να χρησιμοποιείται ως αναρρωτήριο και μονάδα βραχείας νοσηλείας».

Ακόμη ανάμεσα στα επτά αιτήματα τους είναι ότι «αφού κατά τις διατάξεις του Νόμου (Σωφρονιστικός Κώδικας κλπ) όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι και νοσοκομεία κρατουμένων, να υποχρεωθούν στην διαρκεί νοσηλεία των βαρέων και χρόνιων περιπτώσεων νοσηλείας και να μην στοιβάζονται όλοι αυτοί στο ΝΚΚ, όπου δεν μπορεί να τους παρασχεθεί καμία βοήθεια και βιώνουν την αθλιότητα και την εγκατάλειψη τους».

Επιπλέον ζητούν «οι ασθενείς κρατούμενοι (πολύ περισσότερο οι νοσηλευόμενοι) να έχουν το δικαίωμα της ελεγχόμενης υφόρον απόλυσή τους (βραχιολάκι) με τους ίδιους όρους, εφόσον έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%».

Εν τω μεταξύ το νοσοκομείο επισκέφτηκε την Δευτέρα αντιπροσωπεία του Ποταμιού αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, τον βουλευτή Λάρισας και υπεύθυνο του τομέα Υγείας Κωνσταντίνο Μπαργιώτα και τον υπεύθυνο του τομέα Δικαιοσύνης Βασίλη Μαρκή.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτακτική ανάγκη το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει και εξοικονόμηση πόρων αλλά και ασφάλεια στους νοσηλευόμενους.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες σε κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό. Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.»

Και σημείωναν ότι «σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο Υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν. Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη.»

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου