ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πολύ κρέας αυξάνει (και) τον κίνδυνο εγκεφαλικού

το-πολύ-κρέας-αυξάνει-και-τον-κίνδυνο-213051
Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή/και προϊόντων κρέατος μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες, ενώ όσο περισσότερο κρέας και προϊόντα κρέατος τρώνε, τόσο το χειρότερο.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από 11.600 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 64 ετών, οι οποίοι από το 1987 έως το 2011 συμμετείχαν σε μεγάλη αμερικανική μελέτη διατροφής και υγείας.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι 699 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, οι περισσότεροι ισχαιμικό (οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου εξαιτίας απόφραξης στην αρτηρία που το αιματώνει).

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ, στη Γερμανία, εξέτασαν τα στοιχεία από την αμερικανική βάση δεδομένων, για να δουν εάν υπήρχε συσχέτιση των εγκεφαλικών με διατροφικούς δείκτες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Stroke», ανακάλυψαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως μπέικον, λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, διέτρεχαν κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (π.χ. μπριζόλες) είχαν κατά 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Ειδικά οι άνδρες, όμως, που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά, είχαν κατά 62% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Αντιθέτως, η κατανάλωση πρωτεϊνών από άλλες πηγές (πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί) δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με το εγκεφαλικό, τα ευρήματά τους ήταν αντιφατικά. Η παρούσα μελέτη ενισχύει εκείνα που δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπέρναρντ Χάρινγκ, από το Κέντρο Καρδιακής Ανεπάρκειας του πανεπιστημίου.

«Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να κόψουμε το κόκκινο κρέας, ιδίως το άπαχο, αρκεί να αποφεύγουμε τις υπερβολές», έσπευσε να επισημάνει.

Πόση ποσότητα κρέατος έτρωγαν οι εθελοντές; Το 23% των ημερήσιων θερμίδων τους οι λάτρεις του και το 13% των ημερήσιων θερμίδων όσοι κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου