ΥΓΕΙΑ

Με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζεται η χρήση ινδικής κάνναβης

με-ισχαιμικό-εγκεφαλικό-επεισόδιο-σχ-263206

Τα νεαρά άτομα που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης είναι πιθανότερο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με τους μη χρήστες, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Παλαιότερη μελέτη είχε επίσης εντοπίσει σχέση μεταξύ χρήσης ινδικής κάνναβης και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν για πρώτη φορά τις διαφορές ως προς το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ χρηστών και μη.

Συγκεκριμένα, η Δρ Βαλερί Βολφ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου, μελέτησαν 334 ασθενείς, κάτω των 45 ετών, που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (προκαλείται από την διακοπή της αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο). Οι 58 ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ινδική κάνναβη προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, οι επιστήμονες βρήκαν κάποιες σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά του εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ χρηστών και μη.

Για παράδειγμα, η στένωση των αρτηριών στον εγκέφαλο ήταν η αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου στο 45% των χρηστών ινδικής κάνναβης, συγκριτικά με το 14% των μη χρηστών.

Οι χρήστες ινδικής κάνναβης που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο επίσης ήταν νεότεροι, ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες, καπνιστές και έχουν και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τέλος, οι θρόμβοι αίματος που είχαν μετακινηθεί από άλλα σημεία του σώματος προς τον εγκέφαλο ήταν η συχνότερη αιτία (29%) εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που δεν έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης, συγκριτικά με το 14% των χρηστών.

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι νεαρά άτομα, ακόμα και έφηβοι εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από χρήση ινδικής κάνναβης. Και η παρούσα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι ασφαλής, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Τουλάχιστον δεν είναι αθώα ως προς την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου», υπογραμμίζει ο Δρ Ρίτσαρντ Λιμπμαν, αντιπρόεδρος Νευρολογίας στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Μπιτς, στη Νέα Υόρκη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου