ΥΓΕΙΑ

Αρρώστια της κρίσης η φυματίωση

αρρώστια-της-κρίσης-η-φυματίωση-271815

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα φυματίωσης στη Μαγνησία, αλλά και την Κεντρική Ελλάδα γενικότερα, τα οποία υπολογίζονται σε 80 ετησίως.

Η ασθένεια που επανέκαμψε λόγω της κρίσης, δεν περιορίζεται πλέον στις ηλικιακές ομάδες 20 έως 30 ετών, αλλά πλήττει και άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία είτε στερούνται τα αναγκαία, δεν διατρέφονται δηλαδή κανονικά είτε η άμυνα του οργανισμού τους είναι μειωμένη.

Δεκάδες περιστατικά καταγράφονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους νέους και τους υπερήλικες να αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο.
Κύριες αιτίες του προβλήματος είναι «η κακή διατροφή, οι συνθήκες διαβίωσης, οι πολλές ώρες εργασίας σε ανθυγιεινό περιβάλλον» όπως ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Παλιότερα η φυματίωση ήταν νόσημα των νέων, κατά βάση, ανθρώπων αλλά επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, μειώνεται η άμυνα του οργανισμού, ενώ παράλληλα υπάρχουν νοσήματα που προδιαθέτουν την πτώση της άμυνας του οργανισμού, και γι’ αυτό το λόγο παρατηρείται έξαρση στην τρίτη ηλικία.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι «αδυναμία, καταβολή, απώλεια βάρους, αίμα στα πτύελα» όπως επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι η χειρότερη πρόγνωση ενδέχεται να σημειωθεί «σε υπερήλικες λόγω της μειωμένης άμυνας του οργανισμού είτε στις περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο, το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή».

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ασθενείς με φυματίωση οι οποίοι νοσηλεύονται, ενώ όπως επεσήμανε ο διευθυντής της ίδιας κλινικής, «υπάρχουν νοσήματα όπως ο διαβήτης, τα οποία προδιαθέτουν στην πτώση της άμυνας του οργανισμού».
Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι «πρόκειται πλέον για μια αρρώστια η οποία αναζωπυρώθηκε με την κρίση και επανήλθε στο προσκήνιο. Οσο υπάρχουν κρίση, πόλεμοι, κακές συνθήκες διαβίωσης και διατροφής, εγκαταλειμμένοι άνθρωποι, το πρόβλημα, σημείωσε ο ίδιος, δυστυχώς, θα υφίσταται».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου