ΥΓΕΙΑ

Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου: Μήπως φοβάστε τα αεροπορικά ταξίδια;

μαρίζα-στ-χατζησταματίου-μήπως-φοβάσ-274911

Είναι πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει άτομα τα οποία φοβούνται να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι – ακόμη κι αν το θέλουν πολύ – επειδή αυτό το ταξίδι προϋποθέτει το να πετάξουν με αεροπλάνο. Έχει υπολογιστεί ότι το 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν φοβία για ταξίδια με αεροπλάνο καθιστώντας την φοβία αυτή μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες.

Η φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια υπάρχει παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ταξίδια αυτά είναι σημαντικά πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα ταξίδια με αυτοκίνητο (στατιστικά το ταξίδι με αυτοκίνητο έχει 37 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παρά το ταξίδι με αεροπλάνο). Ας δούμε λοιπόν τι είναι η φοβία και πώς εκδηλώνεται.

Η φοβία είναι ένας αδικαιολόγητος ή παράλογος φόβος που εκδηλώνεται για ένα αντικείμενο, μια κατάσταση ή μια δραστηριότητα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών φοβίες αλλά η φοβία των αεροπορικών ταξιδιών είναι από τις συχνότερες. Ο βαθμός φοβίας κυμαίνεται, μπορεί να είναι χαμηλός ή περιστασιακός, μπορεί όμως το πρόβλημα μπορεί να είναι σοβαρότερο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που μόνο η σκέψη ότι θα κάθονται σε ένα αεροπλάνο, είναι ικανή για να τους προκαλέσει πανικό. Γεγονότα όπως αεροπορικά δυστυχήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις, επιδεινώνουν το φόβο που υπάρχει και υποβόσκει σε πολλούς ανθρώπους. Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι αντιλαμβανόμενοι ότι μέσα στο αεροπλάνο, σε τόσο μεγάλο ύψος, η κατάσταση είναι εκτός του δικού τους ελέγχου, να νιώθουν ευάλωτοι και αβοήθητοι γεγονός που μπορεί να αυξάνει σημαντικά τις φοβίες τους.

Εκτός από αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, υπάρχουν και εκείνοι που όταν κάθονται στο αεροπλάνο, αισθάνονται παγιδευμένοι σε περιορισμένο χώρο, χωρίς ασφάλεια και νιώθουν ότι ασφυκτιούν. Το ποσοστό των ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτής της μορφής φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια είναι μεγάλο. Τα άτομα που υποφέρουν από φοβία των αεροπορικών ταξιδιών αντιλαμβάνονται και συνειδητοποιούν ότι η φοβία δεν είναι δικαιολογημένη.

Εντούτοις δεν μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα που τους δημιουργείται. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι φοβίες αυτές είναι δυνατόν να μην μπορούν να ελεγχθούν. Οι άνθρωποι που πάσχουν από τις εν λόγω φοβίες σοβαρής μορφής, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα αισθήματα που νιώθουν και να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους. Η αντιμετώπιση της φοβίας των αεροπορικών πτήσεων, εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης. Ενα ποσοστό των ατόμων που εκδηλώνει τη φοβία των αεροπορικών ταξιδιών σε ήπια μορφή, μπορούν με λίγη επιστημονική βοήθεια και ένα ορθολογικό σκεπτικό, να καταφέρουν να περιορίσουν σημαντικά τα αισθήματα φοβίας που αυτόματα τους προκαλεί η σκέψη ή η πραγματοποίηση ενός αεροπορικού ταξιδιού. Σε άλλες σοβαρότερες μορφές της φοβίας αυτής, τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι ψυχίατροι μπορούν να βοηθήσουν με τις συμβουλές τους, τη στήριξη και την κατάλληλη θεραπευτική ή/και φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνουν απαραίτητο.

Ερευνες έχουν καταδείξει ότι η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της φοβίας των ταξιδιών με αεροπλάνο. Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, όταν γίνεται από κατάλληλα καταρτισμένους ψυχολόγους, μπορεί να προσφέρει ίαση μέχρι και σε ποσοστό 70% των ασθενών. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και είναι αποτελεσματική για ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων.

Ο ασθενής μαζί με το θεραπευτή του, συνεργάζονται και προσπαθούν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν από κοινού, τα προβλήματα που υπάρχουν βασιζόμενοι στη σχέση που υπάρχει μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς. Ο θεραπευτής στη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, αφού με τη βοήθεια του ασθενούς αναγνωρίσει και κατανοήσει τη σχέση μεταξύ διαταραχής από τη μια και σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς από την άλλη, αναλαμβάνει να βοηθήσει και να υποστηρίξει τον ασθενή στο να κάνει αλλαγές που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα του και τις δυσκολίες που παρουσιάζει.

Μια επιπλέον μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της φοβίας των αεροπορικών ταξιδιών είναι η συμπεριφορική θεραπεία. Ο θεραπευτής προσπαθεί με τη σταδιακή έκθεση του ασθενούς, νοερή ή μη, στο φοβικό αντικείμενο, να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση των ασθενών όσον αφορά τους φόβους τους.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της φοβίας του αεροπλάνου είναι η πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών.

Συμπερασματικά, υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι επιτυχούς αντιμετώπισης του προβλήματος που αξίζει να δοκιμάσετε προκειμένου να καταπολεμήσετε τη φοβία αεροπορικών ταξιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου