ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη C εξίσου ωφέλιμη με την άσκηση για την καρδιά;

η-βιταμίνη-c-εξίσου-ωφέλιμη-με-την-άσκησ-339224

Λίγη βιταμίνη C την ημέρα ενδέχεται να ωφελεί την καρδιά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων όσο και το συστηματικό περπάτημα, αναφέρουν επιστήμονες από το Κολοράντο.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι όπως η άσκηση, έτσι και η βιταμίνη μειώνει τη δραστηριότητα μίας πρωτεΐνης στο αίμα, η οποία προκαλεί συστολή στα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται ενδοθηλίνη-1 και τα επίπεδά της είναι αυξημένα στους ανθρώπους με περιττά κιλά. Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων σημαίνει μειωμένη ροή αίματος και αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Στη νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενδοθηλίνη (ΕΤ-14) της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας, στη Σαβάνα της Τζώρτζια, συμμετείχαν 35 υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές οι οποίοι δεν γυμνάζονταν.

Οι μισοί από αυτούς άρχισαν ένα πρόγραμμα ασκήσεως και οι υπόλοιποι έπαιρναν 500 mg βιταμίνης C. Όλοι τους παρουσίασαν εφάμιλλη μείωση της ενδοθηλίνης-1.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπάουλντερ, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της ενδοθηλίνης-1, αλλά η ένταξή της στην καθημερινότητα του κοινού έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη.

Γι’ αυτό και εξέτασαν κατά πόσον θα μπορούσε η λήψη βιταμίνης C να παράσχει ανάλογο όφελος, δεδομένου ότι προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας.

Εν τούτοις, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως η βιταμίνη μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση, διότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα παρέχει και πολλά άλλα, μοναδικά οφέλη στην υγεία.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου