ΥΓΕΙΑ

Το αλκοόλ φέρνει… πιο κοντά τον καρκίνο

το-αλκοόλ-φέρνει-πιο-κοντά-τον-καρκίν-347304

Τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες αυξάνει η έστω και μικρή κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα αμερικανική ιατρική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 10.000 άνδρες και γυναίκες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Εντουαρντ Τζιοβανούτσι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 88.000 γυναίκες και 48.000 άνδρες για περίοδο 30 ετών και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό British Medical Journal. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μικρή ώς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτήρια για τους άνδρες, αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα ή του οισοφάγου.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Στη 30ετή διάρκεια της μελέτης, 19.269 γυναίκες και 7.571 άνδρες εμφάνισαν διάφορες μορφές καρκίνου. Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου σχετικού με το αλκοόλ είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανδρών καπνιστών. Οι γυναίκες, καπνίστριες ή μη, αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού εάν καταναλώνουν μικρή ώς μέτρια ποσότητα αλκοολούχων ποτών ημερησίως.

Οι ερευνητές συστήνουν στους άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και στις γυναίκες πάνω από ένα. Οσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου θα πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο ή καθόλου.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου