ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ελληνική μελέτη: Ο μεσημεριανός ύπνος προστατεύει από πίεση και έμφραγμα

ελληνική-μελέτη-ο-μεσημεριανός-ύπνος-356186

Ο συστηματικός μεσημβρινός ύπνος μπορεί να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και να μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναφέρουν Έλληνες ερευνητές.

Σε μελέτη που παρουσίασαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2015), είπαν ότι μία ώρα ύπνος το μεσημέρι μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ανάγκη για σύνθετη φαρμακευτική αγωγή στα άτομα με υπέρταση.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησε σε 386 εθελοντές, μέσης ηλικίας 61 ετών, ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Εμμανουήλ Καλλίστρατο, καρδιολόγο στο Αντιυπερτασικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν το μεσημέρι είχαν κατά 4% (κατά μέσον όρο) χαμηλότερη πίεση τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας που ήσαν ξύπνιοι.

Είχαν επίσης κατά 6% χαμηλότερη πίεση στη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Ο δρ Καλλίστρατος εξήγησε στο συνέδριο πως παρότι οι μειώσεις αυτές μοιάζουν μικρές, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι και η πιο μικρή μείωση της πίεσης μπορεί να μειώσει έως 10% τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι εθελοντές που κοιμόντουσαν το μεσημέρι υφίσταντο λιγότερες βλάβες στις αρτηρίες και στην καρδιά τους από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μάλιστα τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους οι οποίοι κοιμόντουσαν 1 ώρα ή περισσότερο το μεσημέρι.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι όχι μόνο ο μεσημβρινός ύπνος σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά όσο πιο παρατεταμένος είναι τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη», είπε ο δρ Καλλίστρατος.

Και πρόσθεσε πως η μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι υπερτασικοί ασθενείς που κοιμούνται το μεσημέρι χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για να διατηρούν την πίεσή τους υπό έλεγχο, σε σύγκριση με όσους δεν κοιμούνται το μεσημέρι.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου