ΥΓΕΙΑ

Εταιρείες e-τσιγάρων πίσω από ειδικούς που τα χαρακτήρισαν ασφαλή

εταιρείες-e-τσιγάρων-πίσω-από-ειδικούς-358772

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία έπειτα από την είδηση ότι μία μελέτη που επικαλέστηκε αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία για να διακηρύξει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είχε χρηματοδοτηθεί από τους παρασκευαστές τους.

Την αποκάλυψη κάνει η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και αφορά μελέτη του 2014 στην οποία βασίσθηκε ο οργανισμός Public Health England (PHE) για να ανακοινώσει στις 19 Αυγούστου ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% ασφαλέστερα από τα κανονικά».

Οι επιστήμονες του PHE συνιστούσαν να αρχίσουν τα e-τσιγάρα να συνταγογραφούνται από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μπορέσουν όλοι οι καπνιστές να τα προμηθευτούν.

Και αιτιολογούσαν τη σύστασή τους με μελέτη του 2014, η οποία είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «European Addiction Research» και είχε εξετάσει τις βλάβες που προκαλούν στην υγεία τα διάφορα προϊόντα με νικοτίνη.

Ωστόσο σε ένα editorial, το «Lancet» αμφισβητεί την έκθεση του PHE, γράφοντας ότι οι επιστήμονες του παρέλειψαν να αναφέρουν μερικά σημαντικά δεδομένα για την μελέτη του «European Addiction Research».

Το πρώτο είναι ότι τρεις από τους 11 ερευνητές της μελέτης είχαν αναφέρει πως εργάζονται επί πληρωμή ως σύμβουλοι για εταιρείες e-τσιγάρων, με αποτέλεσμα το σχετικό άρθρο τους να να δημοσιευθεί συνοδευόμενο από προειδοποίηση για «πιθανή σύγκρουση συμφερόντων».

Το δεύτερο, ότι είχαν σημειώσει στο άρθρο τους πως η μελέτη τους έχει σημαντικούς περιορισμούς, διότι «υπάρχει έλλειψη ακλόνητων επιστημονικών στοιχείων για τις βλάβες που επιφέρουν τα περισσότερα από τα προϊόντα νικοτίνης» και «δεν υπήρχαν επίσημα κριτήρια για την επιστράτευση των ειδικών» οι οποίοι ανέλυσαν όλ’ αυτά τα στοιχεία.

Με άλλα λόγια, «μικρή ομάδα ατόμων δίχως προκαθορισμένη εξειδίκευση στον έλεγχο του καπνίσματος» αξιολόγησε τα προϊόντα νικοτίνης βασισμένη σε «σχεδόν πλήρη απουσία στοιχείων για τις δυνητικές βλάβες» τους, σύμφωνα με το «Lancet».

Και σε αυτά τα «πρόχειρα» συμπεράσματα βασίσθηκε το PHE για να αποφανθεί ότι τα e-τσιγάρα είναι 20 φορές ασφαλέστερα των κανονικών, προσθέτει.

Σχολιάζοντας το editorial του «Lancet», εκπρόσωπος του PHE είπε ότι ο οργανισμός εμμένει στην έκθεσή του, διότι ένας ανεξάρτητος ειδικός επιβεβαίωσε τα συμπεράσματά της.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου