ΥΓΕΙΑ

Τα περιττά κιλά λειτουργούν προστατευτικά για την καρδιά μετά από έμφραγμα

τα-περιττά-κιλά-λειτουργούν-προστατε-378713

Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, μετά από έμφραγμα, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Αντωνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Οι ερευνητές μελέτησαν καρδιακό ιστό ατόμων που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και διαπίστωσαν ότι μια σειρά χημικών ουσιών απελευθερώνονταν από συγκεκριμένα είδη λιπιδίων, εις ανταπόκριση προειδοποιητικών σημάτων που εξέπεμπαν η καρδιά και οι περιβάλλοντες ιστοί.

Όπως εξήγησε ο Δρ Αντωνιάδης, «το λίπος έχει κακή φήμη, όμως συνεχώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για το πώς και γιατί ορισμένα είδη λίπους στο σώμα στην πραγματικότητα είναι ουσιώδη για την καλή υγεία της καρδιάς. Τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς μιαθεραπεία που θα διασφαλίζει ότι αυτό το λίπος παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της καρδιοπάθειας».

Μάλιστα δεν αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει γενικότερα ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το λίπος. «Δεν πρέπει να μας νοιάζει μόνο να χάσουμε βάρος. To επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουμε μια θεραπεία, που θα μπορεί να αξιοποιήσει τις υγιεινές ιδιότητες του λίπους» σύμφωνα με τον ερευνητή.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου