ΥΓΕΙΑ

Το κάπνισμα μπορεί να επισπεύδει τη σχιζοφρένεια

το-κάπνισμα-μπορεί-να-επισπεύδει-τη-σχ-431150

Το κάπνισμα ενδέχεται να παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια, προκαλώντας αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που επισπεύδουν την εμφάνισή τους, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά 61 ξεχωριστές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 287.000 εθελοντές, και διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψυχωσική νόσο και σε νεώτερη ηλικία.

Το κάπνισμα συσχετίζεται εδώ και πολλά χρόνια με τις ψυχώσεις, αλλά έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι ασθενείς το χρησιμοποιούν ως μέσον αυτοφροντίδας για να καταπραΰνουν τα συμπτώματά τους.

Η νέα μελέτη, όμως, παρέχει «ισχυρές ενδείξεις» ότι μπορεί να παίζει αιτιολογικό ρόλο στα νοσήματα αυτά.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Psychiatry», η ανάλυση στοιχείων από 14.555 καπνιστές και 273.162 μη καπνιστές έδειξε ότι το 57% των πασχόντων από ψυχώσεις ήσαν ήδη καπνιστές όταν εκδήλωσαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο.

Επιπλέον, οι καπνιστές που εκδήλωσαν σχιζοφρένεια την παρουσίασαν ένα χρόνο νωρίτερα κατά μέσον όρο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν το κάπνισμα πριν αρρωστήσουν κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι κατά πάσαν πιθανότητα το κάπνισμα δεν είναι τελικά μέσον αυτοφροντίδας, αλλά εκλυτικός παράγοντας.

«Τα ευρήματά μας εγείρουν πολύ ισχυρά την πιθανότητα να αποτελεί το κάπνισμα αιτιολογικό παράγοντα στις ψυχώσεις και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες που θα βρουν και τον αιτιοπαθολογικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζαίημς ΜακΚέιμπ, λέκτορας στο Τμήμα Μελετών Ψυχώσεων του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του KCL.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές; Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ενώ η σχιζοφρένεια προσβάλλει 1 άνθρωπο στους 100 στον γενικό πληθυσμό, ειδικά μεταξύ των καπνιστών η αντίστοιχη αναλογία είναι διπλάσια.

Πιστεύουν επίσης ότι το κάπνισμα επισπεύδει τις ψυχώσεις επιφέροντας αλλαγές στην παραγωγή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο – μίας ουσίας που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στις ψυχώσεις και ότι επηρεάζεται από το κάπνισμα.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου