ΥΓΕΙΑ

Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

η-ηχορύπανση-αυξάνει-τον-κίνδυνο-εγκε-455366

Η ζωή σε γειτονιές με υψηλά επίπεδα ηχορύπανσης από την κίνηση των οχημάτων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να κοστίζει χρόνια από τη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Λονδίνο συνέκριναν τα επίπεδα του ήχου με στοιχεία για τις διακομιδές στο νοσοκομείο και τους θανάτους την περίοδο 2003-2010 στην βρετανική πρωτεύουσα, διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους εκτίθεται καθημερινά σε επίπεδα ήχου πάνω από 55 ντεσιμπέλ.

Τα επίπεδα αυτά είναι το όριο πέρα από το οποίο είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις περιοχές του Λονδίνου με επίπεδα ηχορύπανσης πάνω από 60 ντεσιμπέλ, η θνησιμότητα ήταν αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με τις πιο ήσυχες περιοχές της πόλης, γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ).

Στις πιο θορυβώδεις περιοχές οι κάτοικοι είχαν επίσης κατά μέσον όρο 5% περισσότερες πιθανότητες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όμως, η αύξηση αυτή ήταν 9%.

Όταν, δε, υπήρχε ηχορύπανση από τα οχήματα και τη νύχτα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξανόταν κατά επιπλέον 5% στους ηλικιωμένους.

Τα ποσοστά αυτά μοιάζουν μικρά, αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι ο πληθυσμός στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι μερικά εκατομμύρια (το Λονδίνο λ.χ. έχει 8,6 εκατομμύρια κατοίκους), καθίσταται προφανές ότι ο κίνδυνος αφορά πολύ κόσμο.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ηχορύπανση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το στρες – και αυτοί είναι δύο πολύ καλά τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου