ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή μαγνητική τομογραφία προβλέπει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

καρδιακή-μαγνητική-τομογραφία-προβλ-477687

Μια ειδικά σχεδιασμένη μαγνητική τομογραφία για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη καρδιακή διαταραχή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε να τεθούν έγκαιρα σε προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Heart Association, ο Δρ Χιροσι Ασικαγια και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς» χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία με δυνατότητα καταγραφής της κίνησης, εξέτασαν 169 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ηλικίας 49-69 ετών.

Συγκεκριμένα, η εξέταση συνδύαζε τα κλασσικά μηχανήματα μαγνητική απεικόνισης με ένα λογισμικό καταγραφής της κίνησης, που ανέλυσε την κίνηση του καρδιακού μυ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη αλλαγή στη λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η τροποποιημένη λειτουργία της αριστερής καρδιακής κοιλίας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με βραδύτερη ροή του αίματος που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η μελέτη δείχνει ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ανώτερου αριστερού καρδιακού θαλάμου, μπορεί να μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε τους ασθενείς χαμηλού και υψηλού κινδύνου», εξηγεί ο Δρ Ασικαγια.

Και συμπληρώνει ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι γιατροί να εντοπίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο διότι θα μπορούν να αποφασίσουν για την αξία της χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου