ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο λιγνίτης θα σκοτώσει 71.000 Ευρωπαίους από το 2020 ως το 2029

ο-λιγνίτης-θα-σκοτώσει-71-000-ευρωπαίους-απ-501583

Νέα πανευρωπαϊκή έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει ότι αν υιοθετηθούν τα προτεινόμενα ευρωπαϊκά όρια για τη ρύπανση από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα ευθύνεται για 71.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη (και περίπου 1000 στην Ελλάδα) για την περίοδο 2020-2029.

Όπως αναφέρει η Greenpeace, “η άσκοπη απώλεια ζωής μπορεί να αποφευχθεί εάν υιοθετηθούν ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες (ΒΔΤ). Ωστόσο, οι έντονες παρασκηνιακές πιέσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού λόμπι ορυκτών καυσίμων πέτυχαν να προταθούν αδύναμα όρια ρύπανσης έως και κατά 80% υψηλότερα από ό,τι ισχύει σήμερα στην Κίνα (!).

Η Greenpeace απευθύνει ύστατη έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να σταματήσει επιτέλους τις μεθοδεύσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ που απειλούν δεκάδες χιλιάδες ζωές, αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των κρατών μελών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σεβίλλη, κυριάρχησε η παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας, οι οποίοι διείσδυσαν σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες. Όπως έχει ενημερώσει εγκαίρως το αρμόδιο Υπουργείο η Greenpeace, ειδικά η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη αποκλειστικά από στελέχη της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, αποδείχτηκε αρνητικός πρωταγωνιστής στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, υπονομεύοντας σχεδόν όλες τις διαδικασίες βελτίωσης!

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΠΕΝ) αποφάσισαν πρόσφατα την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα III”, μίας μονάδας τόσο παλιάς και βρώμικης που δεν μπορεί να συμμορφωθεί ούτε με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης που ίσχυαν από το 2006. Η ρύπανση από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (στοιχεία 2011) αντιστοιχούσε περίπου σε 70 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

«Παρακολουθώντας τις παρασκηνιακές δράσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν προκαλεί έκπληξη η ευκολία με την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας 3, χωρίς καμιά μέριμνα για τη δημόσια υγεία και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το πραγματικό κόστος στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτή η ΔΕΗ που θέλουμε να βοηθήσει την οικονομία μας να εκσυγχρονιστεί και να βγει γρηγορότερα από την κρίση; Το βάρος της ευθύνης πέφτει στον Υπουργό κ. Λαφαζάνη, ο οποίος δεν έχει πια δικαιολογία ότι δεν γνώριζε»,
τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Την ίδια ώρα, προωθείται η κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας, η οποία αν και προβάλλεται από το λόμπι του λιγνίτη ως σύγχρονη και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αδυνατεί να τηρήσει ακόμα και αυτές τις αδύναμες προτεινόμενες προδιαγραφές της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι προδιαγραφές της Πτολεμαΐδας 5 θα επιτρέπουν περίπου διπλάσια επίπεδα ρύπανσης από ό,τι προβλέπουν τα νέα (αδύναμα) όρια της ΕΕ, και πολλαπλάσια από ό,τι ήδη εκπέμπουν μονάδες με τη βέλτιστη τεχνολογία σε Κίνα, Αμερική και Ευρώπη!

Το διάστημα 1-9 Ιουνίου, οι τεχνικές αντιπροσωπείες των κρατών-μελών θα συσκεφθούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα προτεινόμενα όρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθούν να ψηφίσουν τις προτάσεις έως το τέλος του έτους.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθούν θεαματικά τα όρια ρύπανσης των μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα όρια, η ατμοσφαιρική ρύπανση με υδράργυρο από την καύση άνθρακα σύμφωνα θα επηρέαζε αρνητικά τη νοητική ανάπτυξη πολλών εμβρύων, νεογέννητων και μικρών παιδιών, σε σύγκριση με τα όρια εκπομπών με βάση τις ΒΔΤ.

Ο υδράργυρος προκαλεί έναν ακόμα μεγάλο κίνδυνο ρύπανσης από την καύση άνθρακα. Οι ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας με υδράργυρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και 200.000 στην Ευρώπη γεννιούνται κάθε χρόνο με επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό τους πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Επίσης, οι τοξικές εκπομπές θα προκαλούσαν περισσότερα από 200.000 επιπλέον περιστατικά οξείας βρογχίτιδας και θα αύξαναν δραματικά την εμφάνιση επεισοδίων άσθματος.

Συνολικά, το βάρος που θα επωμιζόταν το σύστημα υγείας θα κόστιζε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους περίπου 52 δισ. Ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Οι ασθένειες και οι θάνατοι, καθώς και το συνεπαγόμενο κόστος, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η ΕΕ καθόριζε προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ΒΔΤ που εφαρμόζονται στις πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με οικονομικό τρόπο.

Σημειώνεται ότι έρευνα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης που διενεργήθηκε το 2010 για λογαριασμό της Greenpeace, υποστηρίζει ότι η ρύπανση από τις ανθρακικές μονάδες στην ΕΕ ήταν ευθυνόταν για 22.300 πρόωρους θανάτους το 2010.

Η έκθεση στα τοξικά μικροσωματίδια PM2,5 αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία στην Ευρώπη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, αναπνευστικά νοσήματα και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ παράλληλα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 6 έως 12 μήνες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα PM2,5 αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως ένα από τα κύρια περιβαλλοντικά αίτια θανάτων από καρκίνο. Το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου και οι εκπομπές τέφρας από ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συμβάλλουν στην έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε σωματίδια PM2,5.

Δείτε τον πίνακα!

epiptoseis_table

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου