ΥΓΕΙΑ

Διατριβή για τους λάτρεις της βύνης και του λυκίσκου

διατριβή-για-τους-λάτρεις-της-βύνης-κα-510368

Ο τρόπος παραγωγής, ο τόπος προέλευσης και το είδος της ζύμωσης που πραγματοποιείται κατά την παραγωγή της μπίρας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν στην κατηγοριοποίησή της, δημιουργώντας περίπου 50 διαφορετικά είδη μπίρας. Και μπορεί η πρωταρχική κατηγοριοποίηση να είναι πράγματι ξανθιές-μαύρες, πίσω από αυτό το διαχωρισμό, όμως, κρύβονται πολλά ακόμη που μπορούν να σας διαφωτίσουν.

Αν θέλετε να είστε ακριβής στην μπίρα που προτιμάτε και τη μπίρα που συστήνετε σε άλλους ή απλώς θέλετε να ξέρετε τα πάντα για το αγαπημένο σας ποτό, τότε τα παρακάτω σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα και θα σας βοηθήσουν να διαχωρίσετε τα βασικά είδη της. Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι οι δύο ευρύτερες κατηγορίες μπίρας είναι η ale και η lager, στις οποίες εντάσσονται οι περισσότερες μπίρες.

Ale
Μπίρα υψηλής ζύμωσης, που παράγεται με χρήση του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae. Γνωστή και ως μπίρα αφροζύμης, η ale έχει το εξής χαρακτηριστικό: κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, η μαγιά ανεβαίνει στην επιφάνεια. Στην κατηγορία ale βρίσκουμε τις μοναστηριακές και τις διπλής ζύμωσης μπίρες, που για πολλούς αποτελούν το καλύτερο είδος μπίρας.

Lager
Σε αντίθεση με την ale, η μπίρα lager είναι χαμηλής ζύμωσης και σε αυτή την κατηγορία συναντάμε τις περισσότερες μπίρες, συνήθως «ξανθές». Το χαρακτηριστικό τους είναι πως είναι ελαφριές, έχουν έντονη αίσθηση ανθρακικού, «γεμάτη» γεύση, άρωμα λυκίσκου και η μαγιά τους κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου ζύμωσης.

Γνωρίστε τις αγαπημένες σας μπίρες
Weiss
Γνωστές και ως σταρένιες ή «θολές», καθώς οι περισσότερες δεν φιλτράρονται και περιέχουν υπολείμματα μαγιάς στη φιάλη τους, οι Weiss παρασκευάζονται κυρίως από σιτάρι και δεν πικρίζουν πολύ, γι’ αυτό άλλωστε ικανοποιούν ακόμη και όσους δεν είναι λάτρεις της μπίρας. Σερβίρονται με ιδιαίτερο τρόπο, γεμίζοντας το ποτήρι στα ¾ και ανακινώντας έπειτα το υπόλειμμα στο μπουκάλι, έτσι ώστε να ανακατευτεί η μαγιά, γεμίζουμε το ποτήρι και με την υπόλοιπη. Οι Weiss ανήκουν στην κατηγορία Ale.

Pils
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους μπίρας lager, που φτάνει το 70%-80% της παγκόσμιας παραγωγής, η Pils είναι συνήθως ανοιχτόχρωμη, με πικρή γεύση και ξηρό τελείωμα, με χαρακτηριστικό στη γεύση της το λυκίσκο.

Stout
Ξεπηδώντας από την κατηγορία Ale, οι stout μπίρες είναι μαύρες, παρασκευάζονται με καβουρντισμένη βύνη και χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα με τόπο γέννησης την Ιρλανδία. Στις stout υπάρχουν και άλλες υποκατηγορίες, όπως Imperial, Double Stout κ.ά.

Red ale
Μπίρα χρώματος… κόκκινου, που προέρχεται από το κόκκινο χρώμα που της προσδίδει η παραδοσιακή βύνη της Βιέννης, με γεύση ελαφρώς πικρή.

Καπνιστή μπίρα
Όπως το λέει και ο τίτλος της, η μπίρα αυτή χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή γεύση καπνιστού, η οποία προέρχεται από έκθεση της βύνης κριθαριού της μπίρας σε καπνό. Μια από τις πιο γνωστές καπνιστές μπίρες του κόσμου είναι η γερμανική Schlenkerla.

Draught
Γνωστή ως βαρελίσια μπίρα, η Draught σερβίρεται πάντα σε ποτήρι.

Porter
Παράγεται από καστανή βύνη και έχει πολύ σκούρο χρώμα και έντονο άρωμα βύνης. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και το όνομά της έχει τις ρίζες του από τον 18ο αιώνα, ενώ προέρχεται από τους αχθοφόρους και τους επιστάτες (porters).

Bocks
Εντάσσονται στην κατηγορία Lager, είναι συνήθως σκουρόχρωμες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και προέρχονται από βύνη κριθαριού.

Trappist
Μοναστηριακές μπίρες υψηλής ζύμωσης (ale) και ωρίμανση που διαρκεί περίπου 3 χρόνια. Τον όρο αυτό χρησιμοποιούν μονάχα 6 μοναστήρια στον κόσμο, με τα 5 να βρίσκονται στο Βέλγιο κι ένα στην Ολλανδία και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά αυτού του τύπου της μπίρας είναι ότι αρωματίζονται με μπαχαρικά, τους προστίθενται καραμελοποιημένα σάκχαρα και μέσα στη φιάλη πραγματοποιείται και δεύτερη ζύμωση.

Abbey
Μπίρες που ακολουθούν τα πρότυπα των μοναστηριακών, δεν προέρχονται, όμως, από τα 6 μοναστήρια που αναφέραμε προηγουμένως για τις Trappist.

Sour
Πρόκειται για τις μπίρες που έχουν επίτηδες μια πιο όξινη γεύση. Οι πιο κοινές sour μπίρες είναι βέλγικες: lambics, gueuze και Flanders red ale.

Amber
Είναι κοκκινόχρωμες, είναι lager και η γεύση τους θυμίζει καραμέλα και λυκίσκο.

Dunkel
Καστανές και καστανοκόκκινες lager μπίρες που έχουν γεύση και άρωμα καραμέλας και βύνης και λίγο σοκολάτας, για όσους δεν βρίσκουν την καθαρή γεύση μπίρας ελκυστική –όσοι κι αν είναι αυτοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου