ΥΓΕΙΑ

Αδυνάτισμα: Και απώλεια λίγων κιλών κάνει καλό στην υγεία

αδυνάτισμα-και-απώλεια-λίγων-κιλών-κά-529319

Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους, της τάξης του 3-5%, έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία των παχύσαρκων ατόμων, καθώς βελτιώνονται κατά 80% οι μεταβολικές τους παράμετροι. Αυτή η απώλεια μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί με διατροφή και άσκηση, ενώ τα φάρμακα για το αδυνάτισμα δεν έχουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, επισημαίνουν οι ενδοκρνολόγοι Ανδρέας Μαργιωρής και Γιώργος Βαλσαμάκης.

«Απόρροια της παχυσαρκίας είναι ο μεγάλος λιπώδης ιστός, ο οποίος παράγει πάρα πολλές ορμόνες, μεταξύ των οποίων και φλεγμονώδεις κυτταροκίνες. Αυτές καταλήγουν να δημιουργηθεί αντίσταση στην ινσουλίνη και έτσι καταλήγουμε στον διαβήτη και στο μεταβολικό σύνδρομο. Ως εκ τούτου, εμείς όταν θεραπεύουμε την παχυσαρκία δεν θέλουμε ο παχύσαρκος να χάσει φοβερό βάρος. Θέλουμε να χάσει μόνο 3-5%. Αυτό το 3-5% απώλειας βάρους, αν το κρατήσει (γιατί ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος για να κρατάει το βάρος ή να το ξαναπαίρνει πίσω) θα έχει καλυτέρευση κατά 80% στις μεταβολικές παραμέτρους. Οπότε, κατ’ αρχάς δεν θέλουμε μεγάλη απώλεια βάρους. Το πιο σπουδαίο σε όλα αυτά και απ’ όλα τα φάρμακα είναι ο τρόπος ζωής, που έχει δύο συνιστώσες. Η μία είναι αυτά που τρώμε και η άλλη είναι η άσκηση. Δηλαδή, να αποφεύγουμε ορισμένες τροφές που είναι υψηλές σε θερμίδες, αλλά χαμηλές σε υπολείμματα (ίνες) κ.λπ. και επίσης η γυμναστική- και, όταν λέμε γυμναστική, δεν εννοούμε να κάνουμε χιλιάδες χιλιόμετρα, απλώς να περπατάμε κάθε μέρα. Μετά έρχονται τα άλλα», επισημαίνει κ. Μαργιωρής, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή το 42ο Πανελλήνιο Συνεέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Τα φάρμακα χορηγούνται μόνο εφόσον ο παχύσαρκος δεν μπορέσει, με την αλλαγή του τρόπου ζωής του, να χάσει αυτό το επιθυμητό 5% του βάρους και να βελτιώσει τις μεταβολικές του παραμέτρους, σύμφωνα με τον κ. Μαργιωρή.

«Υπάρχει μια πυραμίδα του τι κάνουμε: Το πρώτο είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής ώστε να επιτευχθεί η απώλεια βάρους κατά 5%, ώστε να βελτιωθούν οι μεταβολικές παράμετροι. Εμείς οι γιατροί δεν συζητάμε να είναι κανείς ωραίος για να βγει στη θάλασσα, αλλά κοιτάμε τις μεταβολικές παραμέτρους. Άρα, θέλουμε να χάσει ένα 5% του βάρους. Εάν δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, δεν βελτιώνονται οι βιοχημικές παράμετροι και έτσι πάμε στα φάρμακα και το τελευταίο το οποίο κάνουμε είναι να πάμε στη βαριατρική χειρουργική. Άρα, στο δεύτερο σημείο είναι τα φάρμακα», υπογραμμίζει.

Τα φάρμακα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι αυτά που στοχεύουν στο κέντρο όρεξης και κορεσμού στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Είναι τρία καινούργια φάρμακα, που μειώνουν την όρεξη. Από τα τρία, τα δύο δεν έχουν πάρει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μλόγω των παρενεργειών που έχουν, αλλά έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA). Το ένα, που έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπό αξιολόγηση βρίσκονται και κάποια φάρμακα, τα οποία στοχεύουν στη φαιοποίηση του λευκού λιπώδους ιστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη έχει αποδειχθεί, ότι όταν λαμβάνεται σε σχεδόν διπλάσια δόση, μια φορά την ημέρα, δρα στο κέντρο όρεξης στο ΚΝΣ. Το φάρμακο αυτό χορηγείται με υποδόρια ένεση και μελέτες έδειξαν ότι σε βάθος διετίας υπήρχε απώλεια βάρους μέχρι και 10 κιλών, ενώ με μεγαλύτερες δόσεις του φαρμάκου, η απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο, πανεπιστημιακός υπότροφος στην Ενδοκρινολογική Μονάδα της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Γιώργο Βαλσαμάκη, «με το φάρμακο αυτό επιτυγχάνονται αποτελέσματα, τα οποία είναι καλύτερα όσον αφορά το ποσοτικό κομμάτι σε σχέση με τα άλλα φάρμακα, που κυκλοφορούν ή κυκλοφορούσαν στο παρελθόν. Το φάρμακο αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, έχει όμως πάρει άδεια από τον FDA, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και, μελλοντικά, μπορεί να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα».

Ο κ. Βαλσαμάκης τονίζει ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια 10ετία για μπορέσουμε να πούμε, ότι θα βγουν ενέσιμα φάρμακα, τα οποία έχουν δύο ουσίες που δρουν σε διαφορετικά σημεία και ότι, όντως, θα κάνουμε την ένεση και θα αδυνατίζουμε. Χωρίς την προσωπική ενασχόληση του ασθενούς με τη δίαιτα, με την άσκηση, δεν θα είμαστε σε θέση, στο άμεσο μέλλον, να επιτυγχάνουμε θεαματικά αποτελέσματα».

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου