ΥΓΕΙΑ

Αδυναμία υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών στον Έβρο

αδυναμία-υγειονομικής-κάλυψης-των-με-543832

Αντιπροσωπεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή

Σύσκεψη είχε, το πρωί, την Αλεξανδρούπολη, με φορείς της περιοχής του Έβρου, αντιπροσωπεία του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αθανάσιο Γιαννόπουλο. Αντικείμενό της ήταν η αδυναμία υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα, είτε από την ξηρά, περνώντας τον Έβρο, είτε από τη θάλασσα, αποβιβαζόμενοι στη Σαμοθράκη.

Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε του άξονες του σχεδίου του ΚΕΕΛΠΝΟ για όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα και τις προσπάθειες στελέχωσης των δομών για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Όπως ανέφερε, όλοι οι μετανάστες δεν αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο, γιατί δεν νοσούν όλοι και τόνισε ότι στόχος είναι να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα όσοι από αυτούς πάσχουν.

Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύτηκαν, από την αρχή του χρόνου, 12 μετανάστες που ήρθαν στη χώρα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα και μόνο ένας από αυτούς, ο οποίος προερχόταν από αφρικανική χώρα, έπασχε από φυματίωση και αντιμετωπίστηκε νοσηλευόμενος για δυο μήνες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι λειτουργούν χωρίς γιατρούς το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ορεστιάδας και το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης του Φυλακίου, ενώ οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας της Ορεστιάδας και της Σαμοθράκης, καθώς και στα νοσοκομεία της περιοχής, καθιστούν δυσχερή την παροχή επαρκούς υγειονομικής κάλυψης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που εισρέουν στη χώρα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι στη Σαμοθράκη δεν υπάρχει χώρος στέγασης των μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν σε έναν υποτυπώδη χώρο στο λιμάνι και για τη λύση του προβλήματος αυτού προτάθηκε να μεταφερθεί στο ακριτικό νησί λυόμενη κατασκευή, η οποία δεν χρησιμοποιείται, από τον Δήμο Ορεστιάδας.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιεί σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ενώ αργότερα θα επισκεφτεί το εκεί Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Φυλακίου.

Αύριο, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Σαμοθράκη προκειμένου να συναντηθεί με φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των παρατύπως εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ξάνθη, όπου θα επισκεφτεί το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών και θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου