ΥΓΕΙΑ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δυσκολεύει τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος

το-ηλεκτρονικό-τσιγάρο-δυσκολεύει-τη-565174

Τι έδειξε νέα μελέτη

Αντίθετα με την αντίληψη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά κάποιον καπνιστή να περιορίσει ή να κόψει τελείως το κάπνισμα κάποια στιγμή, φαίνεται πως συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι λιγότερο πιθανό να μειώσουν ή να κόψουν τελείως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Γάελ Αλ-Ντελέϊμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας American Journal of Public Health, μελέτησαν δειγματοληπτικά μια ομάδα 1.000 καπνιστών επί ένα έτος.
Όπως διαπιστώθηκε, οι καπνιστές που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, είχαν κατά μέσο όρο 49% μικρότερη πιθανότητα να μειώσουν το κάπνισμα και 59% μικρότερη πιθανότητα να το κόψουν τελείως, σε σχέση με όσους ποτέ δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η ταχεία αύξηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει εντείνει την επιστημονική διαμάχη κατά πόσο είναι πιο υγιεινά από τα παραδοσιακά και βοηθητικά για το σταμάτημα του καπνίσματος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, τουλάχιστον για το δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι αρνητική.

Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, εκλύουν ένα μίγμα οργανικών πτητικών ουσιών, βαρέων μετάλλων και μικροσκοπικών σωματιδίων, που συνήθως περιέχει και νικοτίνη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μια άλλη βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Γκράχαμ Μουρ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open, διαπίστωσε ότι πολλοί έφηβοι (αρκετοί εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ πριν καπνίσει) δοκιμάζουν πλέον ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά δεν γίνονται τακτικοί χρήστες του. Οι περισσότεροι που «κολλάνε» με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι αυτοί που εκ των προτέρων ήσαν παραδοσιακοί καπνιστές.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περίπου 10.650 εφήβους 11 έως 16 ετών σε πάνω από 150 βρετανικά σχολεία. Περισσότερα παιδιά είχαν δοκιμάσει έστω μια φορά ηλεκτρονικό τσιγάρο από ό,τι κανονικό τσιγάρο.
Σχεδόν το 6% των παιδιών ηλικίας δέκα έως 11 ετών είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι ποσοστού 1,6% των συνομηλίκων τους που είχαν καπνίσει κανονικό τσιγάρο. Συνολικά το 12,3% των εφήβων 11 – 16 ετών είχαν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μία ή περισσότερες φορές και από αυτούς μόνο το 1,5% δήλωσαν ότι κάνουν συστηματική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι βρετανοί ερευνητές επίσης κατέληξαν σε ανάλογο συμπέρασμα με τους αμερικανούς συναδέλφους τους, διαπιστώνοντας αφενός ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο ηλεκτρονικό και στο παραδοσιακό τσιγάρο και αφετέρου ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν το πρώτο, ώστε να βοηθηθούν για να κόψουν το δεύτερο.
Πιο δημοφιλές το ηλεκτρονικό από το παραδοσιακό τσιγάρο μεταξύ των μαθητών

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ τριπλασιάσθηκε το 2014, ενώ αντίθετα το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Τα νέα αυτά στοιχεία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη διαμάχη αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν περισσότερο καλό ή κακό από άποψη δημόσιας υγείας.

Αναλυτικότερα, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των αμερικανών εφήβων αυξήθηκε εντυπωσιακά στο 13,4% πέρυσι από 4,5% το 2013, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Αντίθετα, συμβατικό τσιγάρο κάπνισαν το 9,2% των εφήβων το 2014 έναντι ποσοστού 12,7% το 2013. Συνολικά, τσιγάρο οποιουδήποτε είδους (συμβατικό ή ηλεκτρονικό) χρησιμοποίησαν το ένα τέταρτο των μαθητών πέρυσι (24,6%), περισσότεροι από ό,τι το 2013 (22,9%).

Οι αντίπαλοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου φοβούνται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν μια νέα γενιά νέων εθισμένων στη νικοτίνη, οι οποίοι τελικά μπορεί να στραφούν στο κανονικό τσιγάρο. «Η έκθεση στη νικοτίνη σε νεαρά ηλικία μπορεί να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, να ενισχύσει τον εθισμό και να οδηγήσει σε παρατεταμένη χρήση καπνού», δήλωσε ο διευθυντής του CDC δρ Τομ Φρίντεν.

Από την άλλη, οι οπαδοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιτείνουν πως είναι θετικό ότι ένας νέος προτιμά σταδιακά όλο και περισσότερο το ηλεκτρονικό από το συμβατικό τσιγάρο.

Συνολικά, 4,6 εκατ. μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι πλέον καπνιστές. Ολοένα πιο δημοφιλές είναι το κάπνισμα του ναργιλέ (9,4% των μαθητών το 2014 από 5,2% το 2013). Οι ειδικοί τόνισαν όμως ότι ο ναργιλές είναι πιο επιβαρυντικός για την υγεία και από το συμβατικό τσιγάρο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση.

Κατά σειρά δημοφιλίας μεταξύ των αμερικανών μαθητών, πρώτο έρχεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακολουθεί ο ναργιλές, τρίτο είναι το παραδοσιακό τσιγάρο και έπονται τα πούρα.

Πολλές μεγάλες καπνοβιομηχανίες παράγουν πλέον ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς διαβλέπουν σε αυτά μια νέα πολλά υποσχόμενη αγορά, στην οποία πρέπει να ανταγωνιστούν άλλες μικρότερες ανεξάρτητες εταιρείες.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου