ΥΓΕΙΑ

Online τεστ υπολογίζει πόσο κινδυνεύουμε να πάθουμε έμφραγμα

online-τεστ-υπολογίζει-πόσο-κινδυνεύουμε-ν-625544

Ένα online τεστ που υπολογίζει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία λάνσαρε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

Το τεστ προορίζεται για άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί πριν από το 1985 και χρησιμοποιεί απλές ερωτήσεις (ηλικία, ύψος, σωματικό βάρος, ιστορικό καπνίσματος, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό) για να υπολογίσει τον κίνδυνο κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Οι ειδικοί από το portalιατρικής ενημέρωσης NHSChoices, της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) που δημιούργησαν το τεστ ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει πόσο κινδυνεύει και να προχωρήσει στις απαιτούμενες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

«Μπορεί να αποτελέσει ένα αληθινό καμπανάκι κινδύνου που θα κινητοποιήσει τους μεσήλικες ώστε να λάβουν μέτρα που θα βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους», δήλωσε ένας από τους επινοητές του τεστ, ο δρ Τζων Ντίνφιλντ, καθηγητής Καρδιολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

Πως γίνεται

Το τεστ ζητάει ημερομηνία γεννήσεως, φύλο και αν έχει κάποιος ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό ή περιφερειακή αρτηριοπάθεια), καθώς και το ύψος και το σωματικό βάρος (σ.σ. μπορείτε να πατήσετε switch to metric για να βάλετε τις τιμές σε κιλά και σε εκατοστά του μέτρου).

Ζητάει επίσης το ιστορικό καπνίσματος, αν ξέρει ο χρήστης το επίπεδο της χοληστερόλης, της αρτηριακής του πίεσης και αν έχει κάνει θεραπεία για υπέρταση.

Σημειώνεται πως υπάρχει και μία ερώτηση για τον τόπο κατοικίας, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν συμπληρωθεί.

Αν απαντήσετε καταφατικά στην ερώτηση για τη χοληστερόλη, θα εμφανιστεί ένα pop-up όπου θα πρέπει να γράψετε τις τιμές της ολικής χοληστερόλης και της «καλής» (είναι η HDL στις εξετάσεις αίματος) χοληστερόλης (σ.σ. πατήστε το switch to mg/dl για να βάλετε τις τιμές με τη μονάδα μέτρησης που ισχύει στη χώρα μας).

Το ίδιο θα γίνει και αν απαντήσετε καταφατικά στην ερώτηση για την πίεση. Η συστολική πίεση που ζητάει είναι ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση. Προσέξτε μόνο όταν τον γράψετε να μην γράψετε λ.χ. το «12» όπως το αποκαλούμε, αλλά το «120» που είναι η σωστή μέτρηση σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).

Αντίστοιχα, αν η «μεγάλη» σας πίεση είναι 14,2, γράψτε «142», χωρίς κόμμα.

Στη συνέχεια, πρέπει να απαντήσετε με «ναι» ή «όχι» σε ερωτήσεις που αφορούν το αν πάσχετε από διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια νεφρική νόσο, ινιδισμό των κόλπων και αν έχετε στενό συγγενή ηλικίας κάτω των 60 ετών με καρδιαγγειακή νόσο.

Αποτελέσματα

Με βάση τις απαντήσεις, το τεστ καταλήγει σε μία ηλικία που αντιστοιχεί στην ηλικία της καρδιάς, και σε πιθανότητες εμφράγματος μέσα στην επόμενη 10ετία.

Στη συνέχεια εξηγεί αναλυτικά τι απ’ όσα έχει συμπληρώσει ο χρήστης έχει επηρεάσει τον ατομικό του κίνδυνο και παραθέτει μερικές γενικές συμβουλές για να ελεγχθούν αυτοί οι παράγοντες.

Καλό είναι όσοι δουν πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, να συμβουλευθούν έναν καρδιολόγο για τα περαιτέρω.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου