ΥΓΕΙΑ

Αρρωσταίνουν λιγότεροι, πεθαίνουν περισσότεροι από την φετινή γρίπη

αρρωσταίνουν-λιγότεροι-πεθαίνουν-πε-687401

Λιγότεροι άνθρωποι έχουν έως στιγμής αρρωστήσει βαριά από γρίπη στην χώρα μας, αλλά περισσότεροι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Όπως προκύπτει από τις Εβδομαδιαίες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης Γρίπης του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως και τις 6 Φεβρουαρίου 2014 είχαν καταγραφεί στην χώρα μας 108 σοβαρά κρούσματα γρίπης (οι 3 από τους ασθενείς δεν νοσηλεύθηκαν στην εντατική), με 22 ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Ωστόσο μέχρι τις 4 σήμερα το απόγευμα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 90 βαριά περιστατικά με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 29 θάνατοι.

Αυτό σημαίνει πως ενώ πέρυσι πέθαινε σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ασθενείς (το 20,3%), εφέτος καταλήγει ο ένας στους τρεις (το 32,2%).

Μάλιστα αυτό συμβαίνει από τις αρχές της επιδημίας καθώς, όπως έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 15 Ιανουαρίου, είχαν καταλήξει οι 6 από τους 20 ασθενείς που εισήχθησαν στην εντατική έως την προηγούμενη ημέρα.

Πάντως η περυσινή εποχή της γρίπης χειροτέρεψε στην πορεία, με τη θνησιμότητα να αυξάνεται κατακόρυφα έως το τέλος της, περί τα μέσα Μαΐου. Έτσι, από τους συνολικά 338 ανθρώπους που αρρώστησαν βαριά, κατέληξαν οι 145 (θνησιμότητα σχεδόν 43%).

Με βάση τις έως τώρα τάσεις της φετινής γρίπης και σε συνδυασμό με τα στοιχεία σε βόρειο Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου η εποχή της γρίπης αρχίζει νωρίτερα απ’ ό,τι στην χώρα μας, είναι πιθανό να συμβεί κάτι ανάλογο (αν όχι χειρότερο) και εφέτος, εκτιμούν οι ειδικοί.

Σωτήρια η έγκαιρη αντιμετώπιση

Όλ’ αυτά καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να απευθύνονται εγκαίρως στον γιατρό όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές στη γρίπη.

Τι σημαίνει «εγκαίρως»;

1. Για τους πάσχοντες από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη) ότι θα συμβουλευθούν τον γιατρό τους με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα για γρίπη (δηλαδή πυρετό πάνω από 38, κούραση και πόνους σε όλο το σώμα).

2. Για μικρούς και μεγάλους, με ή χωρίς προβλήματα υγείας, ότι θα συμβουλευτούν αμέσως τον γιατρό αν:

  • Μπουν στην 3η μέρα από την εμφάνιση του πυρετού και αυτός δεν πέφτει χωρίς αντιπυρετικό.
  • Παρουσιάσουν δύσπνοια οποιαδήποτε στιγμή στην πορεία της γρίπης.
  • Ο πυρετός υποχωρήσει, αλλά επανεμφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες.
  • Τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, πρωτόγνωρα και τους ανησυχούν.

Ο γιατρός πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί αν στο περιβάλλον του ασθενούς υπάρχουν μεγάλης ηλικίας άνθρωποι ή χρονίως πάσχοντες, διότι μπορεί να χρειαστούν προληπτική αγωγή με αντιϊικά φάρμακα.

ygeia.tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου