ΥΓΕΙΑ

Μικρή η πιθανότητα εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο λέει ο ΠΟΥ

μικρή-η-πιθανότητα-εξάπλωσης-της-γρίπ-6298

Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούν και άλλοι πληθυσμοί πουλιών, καθώς και μικρός αριθμός ανθρώπων, ανακοίνωσε Οργανισμός.

Πριν από λίγες ημέρες, το στέλεχος Η5Ν8 του ιού εντοπίστηκε σε ένα εκτροφείο πουλερικών στην Ολλανδία και στις αρχές Νοεμβρίου στη Γερμανία, ενώ σήμερα επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα και στη Βρετανία.

Ερωτηθείς εάν περισσότεροι πληθυσμοί πουλιών εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να προσβληθούν από τον ιό, η ειδικός του ΠΟΥ Ελίζαμπεθ Μάμφορντ δήλωσε: «Απολύτως, θα έλεγα. Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και ορισμένα κρούσματα σε ανθρώπους», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους. «Δεν βλέπω γιατί όχι. Εάν κυκλοφορήσει ευρέως, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να δούμε και κρούσματα σε ανθρώπους».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κρούσματα σε ανθρώπους και ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. «Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι πάντα μια πιθανότητα εξαιτίας της μαζικής εξάπλωσης αυτών των ιών από μολυσμένα κοπάδια πουλερικών, όμως κατά τη γνώμη μου, οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες», δήλωσε η Λίντα Κλαβίνσκις, ειδικός στην ανοσοβιολογία στο King College του Λονδίνου.

Η Μάμφορντ δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να εντοπιστούν «ορισμένα κρούσματα», ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι άλλα στελέχη του H5 δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Πιστεύουμε ότι κάθε φορά που άνθρωποι έρθουν σε επαφή με μολυσμένα από τον ιό πουλερικά, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσής του στον ανθρώπινο οργανισμό», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει διαπιστωθεί ότι το στέλεχος της γρίπης H5N8 είναι ευαίσθητο στο φάρμακο οσελταμιβίρη, γνωστό και ως Tamiflu.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου