ΥΓΕΙΑ

Πιο υγιείς οι εξωστρεφείς και ήρεμοι άνθρωποι

πιο-υγιείς-οι-εξωστρεφείς-και-ήρεμοι-ά-36601

Οι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς, ανοικτόμυαλοι και χαλαροί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό, αρθρίτιδα και διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι είναι αγχώδεις, κυκλοθυμικοί, οξύθυμοι και επιρρεπείς στην μελαγχολία, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με αυτά τα νοσήματα.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίοι βρήκαν ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους της προσωπικότητας και την κατάσταση της υγείας.

Σε γενικές γραμμές ανακάλυψαν πως όσοι είναι ευσυνείδητοι, εξωστρεφείς, ανοιχτοί, ευχάριστοι και όχι πολύ νευρωτικοί, έχουν καλύτερη υγεία.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι συχνά έχουν λιγότερο στρες, επικοινωνούν καλύτερα με τους γιατρούς και τρέφονται πιο υγιεινά.

Αντιθέτως, όσοι είναι πολύ νευρωτικοί (δηλαδή έχουν πολύ άγχος, ανησυχούν με το παραμικρό, παρουσιάζουν διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και συχνά είναι μελαγχολικοί) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια νοσήματα.

Τα πέντε χαρακτηριστικά…

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Social Psychological and Personality Science», συμμετείχαν 6.904 εθελοντές, μέσης ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε έναν γιατρό ή μία κλινική την τελευταία διετία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, και το Πανεπιστήμιο Κάρλτον, στην Οττάβα, κατέγραψαν την παρούσα κατάσταση της υγείας τους και τους ζήτησαν να διαβάσουν μία σειρά από επίθετα (λ.χ. εξωστρεφής, κυριαρχικός, φιλικός) και να πουν πόσο καλά τους περιγράφει κάθε ένα από αυτά.

Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές καθόρισαν κατά πόσον διέθεταν κάποια από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (όλα μαζί είναι γνωστά ως Big Five).

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες (openness), η εξωστρέφεια (extraversion), η ευσυνειδησία (conscientiousness), η συγκαταβατικότητα (agreeableness) και ο νευρωτισμός (neuroticism).

Κάθε εθελοντής βαθμολογήθηκε για κάθε ένα από αυτά σε μία κλίμακα από 1 έως 4, με το τέσσερα να σημαίνει πως το χαρακτηριστικό υπάρχει πολύ ισχυρά σε έναν άνθρωπο.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι, κατά μέσον όρο, οι γυναίκες είναι πιο εξωστρεφείς, συγκαταβατικές, ευσυνείδητες και νευρωτικές από τους άντρες, και ότι οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο εξωστρεφείς, ευσυνείδητοι, νευρωτικοί και δεκτικοί σε νέες εμπειρίες από τους νέους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές ήρθαν πάλι σε επαφή με τους εθελοντές τους, για να μάθουν εάν στο μεσοδιάστημα είχαν διαγνωστεί με κάποιο νέο, σοβαρό νόσημα.

…και οι συνέπειες στην υγεία

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και τους άλλους παράγοντες κινδύνου για τα διάφορα νοσήματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε ένα από τα πέντε χαρακτηριστικά επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κίνδυνο νοσήσεως:

* Ευσυνειδησία. Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα 1-4 συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 37%, υπέρτασης κατά 27%, αρθρίτιδας κατά 23% και διαβήτη κατά 20%.

* Δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες. Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα 1-4 συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 31%, υπέρτασης κατά 29%, αρθρίτιδας κατά 21% και καρδιοπάθειας κατά 17%.

* Εξωστρέφεια. Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα 1-4 συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου υπέρτασης κατά 26%.

* Συγκαταβατικότητα. Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα 1-4 συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου αρθρίτιδας κατά 21%.

* Νευρωτισμός. Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα 1-4 συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου υπέρτασης κατά 37%, αρθρίτιδας κατά 25%, καρδιολογικών παθήσεων κατά 24% και πνευμονοπάθειας κατά 29%.

Παραδόξως, κανένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον καρκίνο, που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που επίσης είχαν συσχετίσει διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με προστασία ή υπονόμευση της υγείας.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου