ΥΓΕΙΑ

Οκτώ στους δέκα ενήλικες δεν ξέρουν πόσες θερμίδες έχει το ποτό τους

οκτώ-στους-δέκα-ενήλικες-δεν-ξέρουν-πό-36626

Οι περισσότεροι λάτρεις του αλκοόλ δεν ξέρουν πόσες θερμίδες έχει κάθε ποτό που πίνουν, με συνέπεια να παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Επιστήμονες από την Βασιλική Εταιρεία Δημοσίας Υγείας (RSPH) της Βρετανίας ρώτησαν σχετικώς 2.000 εθελοντές και ανακάλυψαν ότι κατά μέσον όρο οι οκτώ στους δέκα είτε δεν είχαν την παραμικρή ιδέα, είτε υποτιμούσαν τις θερμίδες των ποτών που έπιναν.

Στην πραγματικότητα, από τους λάτρεις του κρασιού τα τρία τέταρτα δεν ήξεραν ότι ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί με περιεκτικότητα 8% σε αλκοόλ παρέχει 170 θερμίδες ή ότι η ίδια ποσότητα κρασιού με περιεκτικότητα 14% σε αλκοόλ παρέχει 230 θερμίδες.

Αντίστοιχα, το 90% όσων προτιμούσαν την μπύρα δεν ήξεραν πως μία μπύρα με 4% περιεκτικότητα σε αλκοόλ παρέχει πάνω από 180 θερμίδες ανά 500 ml.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μελέτες δείχνουν πως από τα ποτά προέρχεται το 10% των ημερήσιων θερμίδων των ενηλίκων που αρέσκονται να πίνουν καθημερινά.

«Κατά μέσον όρο, ένα μεγάλο ποτήρι κρασί αντιστοιχεί θερμιδικά σε ένα ντόνατς και ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα σε μία φέτα κέικ σοκολάτα», δήλωσε η κυρία Σίρλεϋ Κρέιμερ, εκτελεστική διευθύντρια της RSPH.

Και συνέχισε: «Είναι εκπληκτικό ότι σχεδόν οι οκτώ στους δέκα ενήλικες δεν το ξέρουν. Μπορεί να αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους του πληθυσμού και ίσως για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ» .

Όντως, σε ένα μικρό πείραμα που έκαναν οι ειδικοί της RSPH σε μία παμπ, οι θαμώνες που ενημερώθηκαν στην αρχή της βραδιάς για τις θερμίδες των ποτών που έπιναν κατανάλωσαν κατά 400 λιγότερες έως το τέλος της απ’ ό,τι όσοι θαμώνες παρέμειναν στην άγνοια.

Πάντως, οι ειδικοί λένε πως τις περισσότερες θερμίδες περιέχουν τα διάφορα κοκτέιλ. Μία πίνα κολάντα με ρούμι, λ.χ., παρέχει σχεδόν 650 θερμίδες ή κατά τι περισσότερες απ’ όσες υπάρχουν σε ένα διπλό χάμπουργκερ!

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου