ΥΓΕΙΑ

Προστασία από τον διαβήτη κύησης

προστασία-από-τον-διαβήτη-κύησης-60741

Προλάβετε το υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις διαβήτη κύησης θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι νεαρές γυναίκες ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή και συστηματική φυσική δραστηριότητα και διέκοπταν το κάπνισμα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Ο διαβήτης κύησης αποτελεί μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η οποία σχετίζεται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Παλαιότερες μελέτες έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων, τη συστηματική άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα. Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 14.000 γυναίκες, προκειμένου να εκτιμήσουν το ποσοστό των περιπτώσεων διαβήτη κύησης που θα μπορούσε να προληφθεί, μέσω της υιοθέτησης των παραπάνω συμπεριφορών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης βρέθηκε να είναι η ύπαρξη υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας πριν την έναρξη της κύησης. Ειδικότερα, γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 33 βρέθηκαν να έχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης συγκριτικά με γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Επιπλέον, η υιοθέτηση τριών από τις τέσσερις συμπεριφορές (αποχή από το κάπνισμα, συστηματική άσκηση και υγιές σωματικό βάρος) σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης κατά 41%, ενώ μετά από προσθήκη και της ύπαρξης φυσιολογικού βάρους κατά την έναρξη της κύησης, ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι χαμηλότερος κατά 52%. Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν υιοθέτησαν καμία από τις τέσσερις συμπεριφορές, εκείνες που τις υιοθέτησαν όλες είχαν 83% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη κύησης.

Συνολικά, υπολογίστηκε ότι το 48% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη κύησης θα μπορούσε να προληφθεί εάν οι γυναίκες υιοθετούσαν τις τέσσερις επιθυμητές συμπεριφορές, δηλαδή διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση και αποχή από το κάπνισμα, πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.

neadiatrofis.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου