ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μην ξεχνάτε το αντιγριπικό εμβόλιο

κεελπνο-μην-ξεχνάτε-το-αντιγριπικό-εμ-71602

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου κατά την οποία κορυφώνονται τα κρούσματα γρίπης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπενθυμίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Το εμβόλιο, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση γρίπης ή να περιορίσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές σε περίπτωση νόσησης.

Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς, το 92,2% δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην εντατική, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο.

Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, αν και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες.

Ο εμβολιασμός έχει επίσης μεγάλη σημασία για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.

Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοση.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου