ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας από τις πέτρες στα νεφρά

αυξημένος-κίνδυνος-καρδιοπάθειας-απ-137581

Η νεφρολιθίαση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ιδίως στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία από περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια εθελοντές.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι πολύ συνηθισμένες, καθώς κάθε ενήλικας έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να τις παρουσιάσει τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή τους συσχετίζεται ολοένα περισσότερο με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρών (NKF) των ΗΠΑ.

Στη νέα ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Νεφρικών Νόσων» (AJKD), επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangxi στην Κίνα και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν συνδυαστικά έξι προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες.

Στις μελέτες είχαν συμμετάσχει 3.558.053 εθελοντές και είχαν καταγραφεί 133.589 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Πέτρες στα νεφρά, εξάλλου, είχαν διαγνωστεί σε 49.597 εθελοντές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με πέτρες στα νεφρά είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα (π.χ. να πάθουν έμφραγμα ή να χρειαστούν μπάι πας) και κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν νεφρολιθίαση.

Ωστόσο οι κίνδυνοι αυτοί αφορούσαν πρωτίστως τις γυναίκες, στις οποίες ο συνολικός κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 49%.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς μπορεί να αυξήσουν οι πέτρες στα νεφρά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά ίσως παίζουν ρόλο ορμονικοί και μεταβολικοί παράγοντες.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου