ΥΓΕΙΑ

Η ρύπανση του αέρα πιο βλαβερή κι από το κάπνισμα για τις έγκυες – Έρευνα

η-ρύπανση-του-αέρα-πιο-βλαβερή-κι-από-το-220543

Οι πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τις έγκυες από το κάπνισμα σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα η οποία επικεντρώθηκε σε δυο συγκεκριμένους ρύπους: το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου.

Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται από τα καυσαέρια, ενώ το διοξείδιο του θείου εκλύεται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις βιομηχανίες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν ιατρικά αρχεία 22.000 γυναικών που γέννησαν στην πόλη Τζάκσονβιλ στην Φλόριντα το διάστημα 2004 με 2005, ενώ παράλληλα συγκέντρωσαν στοιχεία για το περιβάλλον και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή που διέμεναν.

Έτσι κατάφεραν να υπολογίσουν τα επίπεδα της ρύπανσης αλλά και τους συγκεκριμένους ρύπους στους οποίους εκτέθηκαν οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η έκθεση σε αέριους ρύπους κατά τα δυο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης αύξανε τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερτασικών διαταραχών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη παρουσίασαν υπερτασικές διαταραχές σε ποσοστό 4,7%.

«Η ανάπτυξη του εμβρύου είναι πολύ ευαίσθητη στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλαμε να διεξάγουμε τη συγκεκριμένη έρευνα. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) συνδέεται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ προκαλεί πολλά προβλήματα στη μητέρα και το έμβρυο, μεταξύ των οποίων και ο πρόωρος τοκετός», δήλωσε ο Δρ. Xiaohui Xu, καθηγητής επιδημιολογίας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας και Ιατρικής.

Οι υπερτασικές διαταραχές επηρεάζουν περίπου το 10% των εγκύων. Παρά τους σοβαρούς κινδύνους που θέτουν για τη μητέρα και το παιδί ελάχιστα είναι γνωστά για τις αιτίες που τις προκαλούν.

Βάσει των ευρημάτων τους οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για περαιτέρω έλεγχο και περιορισμό της ρύπανσης του αέρα λόγω των επικίνδυνων επιπλοκών που εγκυμονεί για τις έγκυες και τα έμβρυα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη μελέτη τους σε όλη τη Φλόριντα εξετάζοντας παράλληλα και άλλες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου