ΥΓΕΙΑ

Δεκαοκτώ τοξικά συστατικά των καλλυντικών σας

δεκαοκτώ-τοξικά-συστατικά-των-καλλυν-237563

Σας παρουσιάζουμε τις 18 τοξικές ουσίες που περιλαμβάνουν τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς.

Τη λογική “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” φαίνεται να ακολουθούν πολλές (γνωστές) εταιρείες καλλυντικών. Εκτός αν μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής.

Ακόμη και οι ετικέτες “βιολογικό” μπορούν να είναι παραπλανητικές. Οι επιχειρήσεις συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες περιγραφές στα προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 70% πιστοποιημένα βιολογικά συστατικά. Το υπόλοιπο 30% του “φτιαγμένου με βιολογικά” προϊόντος όμως εξακολουθεί να αφήνει πολλά περιθώρια για τις τοξίνες.

Το καλύτερο που ως καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τη σύσταση του κάθε προϊόντος, αφήνοντας πίσω στο ράφι αυτά που εμπεριέχουν τις εξής τοξίνες:

1. DEA/TEA/MEA: Ύποπτες καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και παράγοντες αφρισμού σε σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια.

2. Αιθοξυλιωμένες επιφανειοδραστικές ουσίες και 1,4-διοξάνιο: Ποτέ δεν αναφέρονται επειδή είναι ένα υποπροϊόν που κατασκευάζεται από την προσθήκη καρκινογόνους οξειδίου του αιθυλενίου για να κάνει άλλες χημικές ουσίες λιγότερο επιβλαβείς. Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 1,4-διοξάνιο βρέθηκε σε 57% των αφρόλουτρων για μωρά στις ΗΠΑ. Αποφύγετε οποιοδήποτε συστατικό που περιέχει το πρόθεμα “αιθ”.

3. Αρωματικές ουσίες: Πολλά από τα αρωματισμένα προϊόντα κρύβουν χημικές ουσίες, όπως φθαλικές ενώσεις που προκαλούν κεφαλαλγίες, ζάλη, άσθμα και αλλεργίες.

4. Υδροκινόνη: Χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του δέρματος. Είναι απαγορευμένη στη Μεγάλη Βρετανία και συνδέεται με τον καρκίνο και την αναπαραγωγική τοξικότητα.

5. Μόλυβδος: Γνωστό καρκινογόνο που βρέθηκε σε κραγιόν και βαφές μαλλιών, αλλά ποτέ δεν αναφέρεται επειδή είναι ένας μολυσματικός παράγοντας.

6. Υδράργυρος: Γνωστό αλλεργιογόνο που παρεμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βρέθηκε σε μάσκαρες και μερικά κολλύρια.

7. Ορυκτέλαιο: Υποπροϊόν του πετρελαίου που χρησιμοποιείται σε βρεφικά λάδια, κρέμες, τζελ για τα μαλλιά. Δημιουργεί μια ταινία που μειώνει την ικανότητα του δέρματος να απελευθερώσει τις τοξίνες.

8. Οξυβενζόνη: Δραστικό συστατικό σε χημικά αντηλιακά που συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς και συνδέεται με αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές, κυτταρικές βλάβες, χαμηλό βάρος νεογέννητων.

9. Παραβένια: Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και υπάρχουν σε πολλά προϊόντα. Συνδέονται με τον καρκίνο, τις ενδοκρινικές διαταραχές και την τοξικότητα στην αναπαραγωγή.

10. Παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD): Χρησιμοποιείται σε βαφές μαλλιών και σε άλλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, αλλά είναι τοξική για το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

11. Φθαλικές ενώσεις: Έχει απαγορευτεί στην ΕΕ η χρήση τους στα παιδικά παιχνίδια, αλλά υπάρχουν σε πολλά αρώματα, αποσμητικά και λοσιόν. Συνδέεται με ενδοκρινικές διαταραχές, ηπατικές βλάβες, παθήσεις νεφρών και πνευμόνων, ενώ προκαλεί και τον καρκίνο.

12. Εκχύλισμα πλακούντα: Χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα για την επιδερμίδα και τα μαλλιά, αλλά συνδέεται με τις ενδοκρινικές διαταραχές.

13. Πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG): Ενισχυτής διείσδυσης που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, είναι συχνά μολυσμένος με τη 1,4-διοξάνη και το οξείδιο του αιθυλενίου, δύο γνωστά καρκινογόνα.

14. Μαλακτικές ουσίες που προέρχονται από τη σιλικόνη: Χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν να το αισθανόμαστε μαλακό, όμως δεν βιοδιασπώνται και εμποδίζουν το δέρμα να αναπνέει. Συνδέονται με ανάπτυξη όγκων και ερεθισμό του δέρματος.

15. Λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS, SLES): Πρώην βιομηχανικό απολιπαντικό τώρα χρησιμοποιείται για να κάνει τα σαπούνια αφρώδη, απορροφάται από τον οργανισμό και ερεθίζει το δέρμα.

16. Τάλκη: Παρόμοια με τον αμίαντο στη σύνθεση, υπάρχει στο ταλκ, στις σκιές ματιών, το ρουζ και τα αποσμητικά. Συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών και τα αναπνευστικά προβλήματα.

17. Τολουόλιο: Γνωστό για τις διαταραχές που προκαλεί στο ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ επηρεάζει και την ανάπτυξη εμβρύων. Χρησιμοποιείται στα προϊόντα μαλλιών.

18. Τρικλοζάνη: Βρέθηκε σε αντιβακτηριακά προϊόντα, απολυμαντικά χεριών και αποσμητικά. Συνδέεται με τον καρκίνο και τις ενδοκρινικές διαταραχές.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου