ΥΓΕΙΑ

Η ούρηση στις πισίνες… βλάπτει σοβαρά την υγεία!

η-ούρηση-στις-πισίνες-βλάπτει-σοβαρά-251453

Η ούρηση στις πισίνες εκτός από αντικοινωνική συμπεριφορά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και το Purdue University των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι χημικές ουσίες στην ουρία αντιδρούν με το χλώριο διαμορφώνοντας χημικά που συνδέονται με αναπνευστικά προβλήματα στους κολυμβητές.

“Εάν οι κολυμβητές απέφευγαν την ούρηση στις πισίνες, η ποιότητα του αέρα και του νερού θα βελτιώνονταν ανεξαρτήτως άλλων αλλαγών στην επεξεργασία των υδάτων ή του εξαερισμού. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες επιχειρούν να διακριβώσουν εάν τα υποπροϊόντα της διαδικασίας απολύμανσης σε κλειστές πισίνες ευθύνονται για άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες ανάμειξαν νερό από πισίνες κολύμβησης στην Κίνα με χημικά μείγματα αντίστοιχα με εκείνα που βρίσκονται στον ιδρώτα και τα ούρα. Το χλώριο στις πισίνες, ουσία που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού, αντιδρά με ουσίες που βρίσκονται στις εκκρίσεις του σώματος. Το ουρικό οξύ, που υπάρχει στην ουρία, αντιστοιχεί στο 24% με 68% (ανάλογα με τη θερμοκρασία, το pH του νερού και την κατάσταση του χλωρίου) του υποπροϊόντος χλωροκυανίδιο στο νερό της πισίνας. Το χλωροκυανίδιο βλάπτει διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς και τους κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω της εισπνοής.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ουρικό οξύ κατονομάζεται ως βασικός προπομπός του χλωροκυανιδίου σε πισίνες. Το 93% του ουρικού οξέος σε πισίνες προέρχονται από τον άνθρωπο. Σε μικρό ποσοστό ευθύνεται και ο ιδρώτας. Το ουρικό οξύ αντιστοιχεί ακόμα στο 3-4% ενός ακόμα υποπροϊόντος, του τριχλωριούχου αζώτου. Η έκθεση στο τριχλωριούχο άζωτο συνδέθηκε με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων και σε ερεθισμούς στα μάτια, το ιγμόρειο, αλλά και τις φωνητικές χορδές.

Οι πισίνες επηρεάζουν ακόμα τις αναπνευστικές οδούς των κολυμβητών που κάνουν πρωταθλητισμό προκαλώντας λοιμώξεις αντίστοιχες με εκείνες σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο μέσος κολυμβητής προσθέτει ένα ή δύο “σφηνάκια” ουρίας σε μια πισίνα κάθε φορά που βουτάει.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου