ΥΓΕΙΑ

Τριάντα χρόνια από την ανακάλυψη του AIDS

τριάντα-χρόνια-από-την-ανακάλυψη-του-aids-325772

Ήταν Απρίλιος του 1984, όταν η Αμερικανίδα υπουργός Υγείας Μάργκαρετ Χέκλερ προέβη σε μία συγκλονιστική ανακοίνωση: ο Ρόμπερτ Τσαρλς Γκαλό, διευθυντής ογκολογικής μονάδας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, είχε εντοπίσει τον ιό του AIDS, της ασθένειας του ανοσοποιητικού συστήματος που σκορπούσε τον τρόμο στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι σε δύο χρόνια θα ανακάλυπταν και το φάρμακο για την ασθένεια, έλεγε η Αμερικανίδα υπουργός το 1984.

Ωστόσο, η συνέχεια επεφύλασσε απρόοπτα. Κατ΄αρχήν, μετά τις ανακοινώσεις Χέκλερ έγινε γνωστό ότι η ανακάλυψη μάλλον δεν οφείλεται στον Αμερικανό επιστήμονα, αλλά στον Γάλλο Λικ Μοντανιέ, ερευνητή του Ινστιτούτου Παστέρ και αργότερα διευθυντή του Παγκόσμιου Ιδρύματος Έρευνας και πρόληψης του AIDS.

Ήταν άλλωστε ο Μοντανιέ, που το 2008 βραβεύθηκε με Νόμπελ Ιατρικής για την έρευνά του στην πρόληψη και καταπολέμηση του AIDS. Αλλά και ο Γκαλό επινόησε τα επόμενα χρόνια- και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση- την πρώτη εξέταση αίματος για το AIDS, που εντοπίζει την ασθένεια πριν ξεσπάσει.

Μετά από 30 χρόνια ακόμα το πρόβλημα για τους ερευνητές είναι ότι ο ιός προσαρμόζεται και μετεξελίσσεται πολύ εύκολα. 30 διαφορετικές ουσίες δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο. Η σχετική έρευνα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, καθώς μία ολοκληρωμένη κλινική μελέτη μπορεί να στοιχίσει περισσότερα από 50 εκ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: inportal.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου