ΥΓΕΙΑ

Υπογραφή εγκυκλίου για την ποιότητα του πόσιμου νερού

υπογραφή-εγκυκλίου-για-την-ποιότητα-τ-353209

Εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος, για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου ύδατος, της λειτουργίας συστημάτων ύδρευσης καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπέγραψε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εν λόγω εγκύκλιος, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των υπευθύνων (φορέων ύδρευσης, Δ/νσεων Υγείας Περιφερειών, κ.ά.) σε θέματα παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου ύδατος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και στοχεύει στη διασφάλιση παροχής καθαρού και υγιεινού νερού σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Σκοπός του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι να συστηματοποιηθεί ο έλεγχος του πόσιμου νερού και να υπάρχει πλήρης εικόνα του ελέγχου σε επίπεδο Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας, σε πλήρη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της οδηγίας 98/83/ΕΚ για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Η ως άνω εγκύκλιος αναφέρεται:

• στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού της χώρας

• στις υποχρεώσεις των «υπευθύνων ύδρευσης» (Δημοτική Αρχή ή Δ.Ε.Υ.Α) καθώς και των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας ή Δ/νσεων Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων, όσον αφορά στην παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού

• στη διαδικασία παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της «δοκιμαστικής» και της «ελεγκτικής» παρακολούθησης, κατά τις οποίες σημείο δειγματοληψίας αποτελεί η βρύση του καταναλωτή που χρησιμοποιείται για παροχή πόσιμου νερού.

• σε οδηγίες εργαστηριακού ελέγχου για τα εργαστήρια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης

• στην ανάγκη υγειονομικής αναγνώρισης όλων των τμημάτων των συστημάτων ύδρευσης και του τρόπου λειτουργίας των

• στην υποχρέωση των φορέων ύδρευσης για την αποστολή στοιχείων ποιότητας πόσιμου νερού στην αρμόδια Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υ.Υ., η οποία συντάσσει εκθέσεις ποιότητας πόσιμου νερού όλης της επικράτειας και ενημερώνει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 98/83 Ε.Κ. σε τριετή βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου