Καρκίνος του δέρματος δεν είναι μόνο το μελάνωμαΤελευταία ενημέρωση: 2014-05-16, 21:19:15
![]() Ενας στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο είναι καρκίνοι του δέρματος, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, εξηγεί ποια είναι τα διάφορα είδη δερματικού καρκίνου και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους.
Πόσα είδη καρκίνου δέρματος υπάρχουν; Είναι πολλά, αλλά τα κυριότερα είναι τρία: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στον άνθρωπο, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το κακόηθες μελάνωμα. Τα τρία αυτά είδη παίρνουν το όνομά τους από τα κύτταρα του δέρματος που προσβάλλουν και αντιστοίχως είναι τα βασικά κύτταρα, τα ακανθοκύτταρα και τα μελανοκύτταρα (παράγουν τη μελανίνη, που είναι η χρωστική ουσία του δέρματος). Υπάρχουν επίσης οι ακτινικές υπερκερατώσεις, που αποτελούν προκαρκινική κατάσταση και σε ποσοστό έως 10% εξελίσσονται σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μέσα σε δύο έως τρία χρόνια. Οι υπερκερατώσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως στα φωτοεκτεθειμένα μέρη του σώματος, ιδίως στο πρόσωπο, στη ράχη των χεριών και στα τμήματα της κεφαλής χωρίς μαλλιά. Αλλοι, εξαιρετικά σπάνιοι δερματικοί καρκίνοι είναι το σάρκωμα Καπόζι, το κερατοακάνθωμα κ.λπ.
Ποιο είναι το πιο επιθετικό; Μακράν το κακόηθες μελάνωμα, το οποίο δίχως θεραπεία πάντοτε κάνει μεταστάσεις και, παρότι αποτελεί τη μειονότητα των δερματικών καρκίνων (αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 7% των κρουσμάτων), ευθύνεται για το 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα πολύ σπάνια κάνει μεταστάσεις (ίσως γι’ αυτό δεν αναφέρεται στους συνηθέστερους καρκίνους στον άνθρωπο), αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις. Οσον αφορά το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αυτό προκαλεί μεταστάσεις στο περίπου 5% των περιπτώσεων, ιδίως όταν εμφανίζεται σε ειδικές θέσεις όπως η μύτη, τα αφτιά και τα χείλη.
Εχουν όλα τα ίδια συμπτώματα; Οχι. Τα μελανώματα αρχίζουν συνήθως σε έναν προϋπάρχοντα σπίλο (δηλαδή σε μια ελιά που αποτελεί συλλογή μελανοκυττάρων), ο οποίος παρουσιάζει αλλαγή στο χρώμα, στα όρια ή/και στο σχήμα του, γίνεται ασύμμετρος ή/και μεγαλώνει μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Υποπτος είναι επίσης ένας σπίλος που παρουσιάζει εξέλκωση (πληγή), η οποία δεν κλείνει μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αν και ο κόσμος αποκαλεί «ελιά» οτιδήποτε κι αν παρουσιάσει στο δέρμα του, το ακανθοκυτταρικό και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δεν αναπτύσσονται σε προϋπάρχουσα ελιά, αλλά είναι αλλοιώσεις που εμφανίζονται στην επιδερμίδα και υπάρχουν επί καιρό, είναι άγριες στην αφή, μοιάζουν με ογκίδια και τελικά ματώνουν. Οσον αφορά τις ακτινικές υπερκερατώσεις, αυτές θα καταλάβουμε ότι αρχίζουν να εξελίσσονται ύποπτα όταν αρχίσουν να διηθούνται (να επεκτείνονται) και δημιουργούν πληγή που ματώνει.
Ποιοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν δερματικό καρκίνο; Οσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα, μάτια και μαλλιά (ανοικτόχρωμο φωτότυπο) κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν δερματικό καρκίνο. Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν στενό συγγενή με τη νόσο (η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στο 1%-2% των κρουσμάτων μελανώματος), όσοι έχουν πάθει αρκετά ηλιακά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 18 ετών, όσοι κάνουν συστηματικά σολάριουμ, όσοι έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων (πάνω από 50) και όσοι περνούν όλο τον χρόνο σε κλειστούς χώρους (λ.χ. υπάλληλοι γραφείου) και για λίγες ημέρες κάθε χρόνο υπερεκτίθενται στον ήλιο και μαυρίζουν, δεδομένου ότι το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη δερματικής βλάβης και όχι υγείας όπως νομίζει ο κόσμος. Αντίστοιχα, όσοι εκτίθενται χρονίως στον ήλιο χωρίς προστασία (όπως λ.χ. οι αγρότες και οι οικοδόμοι) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, διότι η χρόνια έκθεση αδρανοποιεί σταδιακά ένα γονίδιο που λέγεται p53 και δρα προστατευτικά στο δέρμα.
Τα ύποπτα συμπτώματα στα βασικά είδη
Αριθμοί 14 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι έχουν καρκίνο
Πιθανότητες εμφάνισης 1 στους 5 ανθρώπους θα παρουσιάσει δερματικό καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του
Αντιμετώπιση
Πως να προστατευθείτε
Real.gr Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Δημοφιλέστερα σήμερα
![]() 1
Πέθανε η κόρη του βιομηχάνου Γιώργου Γιαννίτση (γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ) σε ηλικία 30...»
Τρίκαλα: 11:23:04
2
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Σπύρος Ράππος, σε ηλικία...»
Αλμυρός: 11:09:26
4
Τους καταναλωτές προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να μην αγοράζουν και...»
Ελλάδα: 11:58:24
5
Ένα απίστευτο περιστατικό κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε ιδιωτικό πάρκινγκ στην Ταϊλάνδη. Μία...»
Διεθνή: 00:00:59
|