Εντοπίστηκαν 83 γονίδια που οδηγούν στην σχιζοφρένεια

εντοπίστηκαν-83-γονίδια-που-οδηγούν-στη-407754

Δεκάδες νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας εντόπισε διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη στην ιστορία γενετική μελέτη για τη νόσο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», η μελέτη αποκάλυψε 83 νέα γονίδια που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια, αυξάνοντας στο 100 τον συνολικό αριθμό των γονιδίων που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Πολλά από αυτά τα γονίδια συμμετέχουν στην μετάδοση χημικών μηνυμάτων μέσα στον εγκέφαλο, ενώ άλλα είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η όλη έρευνα έγινε από επιστήμονες από 35 χώρες, οι οποίοι ανέλυσαν το γενετικό υλικό περισσότερων από 37.000 πασχόντων από σχιζοφρένεια και το συνέκριναν με εκείνο σχεδόν 110.000 υγιών συνομηλίκων τους.

«Επί σειρά ετών ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επινοηθούν νέες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, εξαιτίας κενών που υπήρχαν στην κατανόηση της βιολογίας της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Ο’Ντόνοβαν, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα Ψυχολογικής Ιατρικής & Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στην Ουαλία.

«Η εξεύρεση τόσο πολλών, νέων γενετικών συσχετίσεων ανοίγει το δρόμο για πειράματα που θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της σχιζοφρένειας και τελικά θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες».

Από την πλευρά του, ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Κέρτις, ομότιμος καθηγητής στον Τομέα Ψυχιατρικής του UniversityCollegeτου Λονδίνου (UCL) επισήμανε ότι «η νέα μελέτη θέτει την ψυχιατρική στην ίδια κατηγορία με άλλους κλάδους της Ιατρικής».

«Κατά το παρελθόν, παλεύαμε εναντίον της άποψης ότι τα ψυχιατρικά νοσήματα δεν είναι “αληθινές” ασθένειες, αλλά πλέον έχουμε ισχυρά στοιχεία στα χέρια μας που αποδεικνύουν ότι και αυτά τα νοσήματα έχουν βιολογικές ρίζες», εξήγησε.

Η σχιζοφρένεια είναι μία νευροψυχιατρική νόσος που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων και εκδηλώνεται συνήθως μετά την ενηλικίωση (στις ηλικίες 20 έως 32 ετών).

Ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται παγκοσμίως σε 24 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 100.000.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου