ΥΓΕΙΑ

Οι παχύσαρκοι αντέχουν καλύτερα το έμφραγμα

οι-παχύσαρκοι-αντέχουν-καλύτερα-το-έμ-413119

Τα περιττά κιλά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, αλλά όχι και θανάτου από αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με τους αδύνατους συνομηλίκους τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Άμπχισεκ Σάρμα ανέλυσαν συνδυαστικά 36 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν έως και 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 1,5 χρόνο από το μπάι πας ή την αγγειοπλαστική, σε σύγκριση με τους φυσιολογικού βάρους συνομηλίκους τους.

Και οι δύο αυτές επεμβάσεις κατά κανόνα γίνονται έπειτα από ένα έμφραγμα, για να αποτρέψουν το επόμενο.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις είχαν οι λιποβαρείς εθελοντές (ήταν σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν που αντιμετώπιζαν όσοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος) και τον μικρότερο κίνδυνο οι πιο παχύσαρκοι εθελοντές απ’ όλους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings», ενισχύει το επονομαζόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» – το ότι δηλαδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι και να πεθάνουν από ορισμένα από αυτά, όπως το έμφραγμα και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αν και παραμένουν άγνωστοι οι υποκείμενοι μηχανισμοί του παραδόξου της παχυσαρκίας, τα επιστημονικά στοιχεία είναι αξιοσημείωτα συνεπή», σχολίασε ο ειδικός στην παχυσαρκία δρ Κάμιαρ Καντάρ-Ζαντέχ, καθηγητής Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έργουϊν (UCI).

Εντούτοις, αυτό δεν δίνει σε κανέναν το άλλοθι να αγνοεί τους κινδύνους της παχυσαρκίας, έσπευσε να διευκρινίσει.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου