ΥΓΕΙΑ

Οι μισοί Ελληνες πίνουν κρασί – Πρωταθλητές στην οινοποσία οι Ιταλοί

οι-μισοί-ελληνες-πίνουν-κρασί-πρωταθ-458494

Σε 17 λίτρα κατά μέσο όρο υπολογίζεται η κατανάλωση καθαρής αλκοόλης ανά έτος και ανά καταναλωτή στα 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα αλκοολούχα ποτά συγκεντρώνουν το ήμισυ (50,1%) της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ακολουθεί η κατανάλωση μπίρας (34,8%) και πολύ πιο κάτω η κατανάλωση κρασιού με 8%. Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), οι ανισότητες μεταξύ των ηπείρων παραμένουν σημαντικές: η μπίρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης αλκοολούχων στην Αμερική (55%), ενώ στην Ευρώπη τα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 26% της κατανάλωσης αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά το 33% και οι μπίρες το 40%.

Πρωταθλητής το Ανατολικό Τιμόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΚΕΟΣΟΕ, στη Γαλλία εδώ και μία δεκαπενταετία η κατανάλωση κρασιών αντιπροσωπεύει το 56% της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ, έναντι 80% το 1961. Η μελέτη του ΠΟΥ συγκρίνει το βάρος κατανάλωσης οίνου των χωρών. Τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 66% στην Ιταλία ως 3% στην Κίνα.

Σε άλλες χώρες η κατανάλωση οίνου έφτασε το 60% στην Ουρουγουάη, το 55% στην Πορτογαλία, το 50% στη Γεωργία, το 48% στην Αργεντινή και στη Δανία, το 47% στην Ελλάδα, το 41% στη Χιλή, το 37% στην Αυστραλία, το 36% στο Βέλγιο, το 34% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νέα Ζηλανδία, το 28% στη Γερμανία, το 20% στην Ισπανία, το 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.ά. Το βραβείο για την υψηλότερη κατανάλωση οίνου κέρδισε το Ανατολικό Τιμόρ με 76%.

Μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ καταγράφεται στην Ευρώπη, αν και τα επίπεδα κατανάλωσης είναι σταθερά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως επίσης στην Αφρική και στην Αμερική. Ωστόσο, αυξήσεις αναφέρονται στη Νοτιοανατολική Ασία και στις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού.

ΠΟΥ: Το αλκοόλ σκοτώνει

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ, όπως αναφέρει ο δρ Ολεγκ Τσέστνοβ, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 10% του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως το 2015 (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010). Παγκοσμίως, 3,3 εκατομμύρια θάνατοι το 2012 οφείλονταν στη χρήση αλκοόλ. Η κατανάλωση οινοπνεύματος οδηγεί σε εξάρτηση και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 200 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κίρρωσης του ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ η χρήση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε εκδηλώσεις βίας και τραυματισμούς.

Η έκθεση του ΠΟΥ διαπιστώνει επίσης ότι η κατάχρηση αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και η πνευμονία. Γι’ αυτό προτείνει στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό, με αύξηση των φόρων για το αλκοόλ, περιορισμό στη διαθεσιμότητά του, αύξηση των επιτρεπόμενων ορίων ηλικίας για κατανάλωση και ρύθμιση της εμπορίας οινοπνευματωδών ποτών.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι το ποσοστό θανάτων λόγω κατάχρησης αλκοόλ είναι υψηλότερο στον ανδρικό πληθυσμό – στους άνδρες το 7,6% των θανάτων σχετίζεται με κατανάλωση οινοπνεύματος και στις γυναίκες το 4%. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ, υπάρχει ανησυχία για τη σταθερή αύξηση της χρήσης αλκοόλ μεταξύ των γυναικών.

Οπως αναφέρει ο δρ Σαξένα Σέκχαρ, διευθυντής για την Ψυχική Υγεία και την Κατάχρηση Ουσιών στον ΠΟΥ, είναι κυρίως οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος που πλήττονται από τις κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες της χρήσης αλκοόλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, συχνά στερούνται καλή υγειονομική περίθαλψη, ενώ δεν στηρίζονται από την οικογένεια και την κοινωνία.

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου