ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνη η ατμοσφαιρική ρύπανση & όταν δεν ξεπερνά το όριο ασφαλείας της ΕΕ

επικίνδυνη-η-ατμοσφαιρική-ρύπανση-ό-543520

H ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet αναφέρεται ότι ερευνητές, με επικεφαλής τον ∆ρ Ρομπ Μπίλετου Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης για κάθε αύξηση των μικροσωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7%, κατά μέσο όρο. Αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορεί να βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια περιοχή που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστος δρόμος και σε μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και συνέκριναν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες (με μέση διάρκεια 14 έτη), οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους. Η μέση ετήσια ρύπανση του αέρα (μικροσωματίδια και οξείδιο του αζώτου) συσχετίστηκε με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων, καθώς επίσης με τον χρόνο και τον τρόπο του θανάτου τους. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των 14 ετών, απεβίωσαν περίπου 29.000 άτομα. Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και για πρόωρο θάνατο, ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρούνται ασφαλή (μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ).

life2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου