ΥΓΕΙΑ

Στο… απόσπασμα οι οροθετικοί

στο-απόσπασμα-οι-οροθετικοί-548426

Τρεις θάλαμοι νοσηλείας, έξι κρεβάτια και πέντε γιατροί για… 1.200 ασθενείς με AIDS και οροθετικούς (άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV). Τα νούμερα, που αποτυπώνουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, είναι ανατριχιαστικά. Η αναλγησία και η αδιαφορία των αρμοδίων όμως δεν εξαντλείται εδώ. Από τον Ιανουάριο, οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς την αντιρετροϊκή αγωγή που τους κρατά στη ζωή, λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου!

Ήδη καθυστερεί η χορήγηση φαρμάκων εξαιτίας του «πετσοκομμένου» προϋπολογισμού. Και όλα αυτά, ενώ τα νέα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς! Οροθετικοί, ασθενείς και γιατροί ζητούν να εξασφαλιστεί ειδικό κονδύλι για να μην ξεμείνουν από φάρμακα και να φιλοξενηθούν σε νέο χώρο. Το υπουργείο Υγείας όμως κλείνει τα αφτιά του.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η μονάδα λειτουργεί στις πιο ακατάλληλες συνθήκες. Το 1980 ξεκίνησε με 50 ασθενείς. Δεν είναι δυνατόν να στοιβαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο για να εξυπηρετήσει περισσότερους από 1.200», λέει ο Γιάννης Πρώιος, υπεύθυνος του γραφείου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στη Βόρεια Ελλάδα.

Κραυγή αγωνίας και από το διευθυντή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Κολάρα: «Το χειρότερο είναι ότι ο προϋπολογισμός για την προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων για το 2014 θα είναι μειωμένος κατά 30%. Αυτό συνεπάγεται ότι θα αναγκαστούμε να «κόψουμε» τη θεραπεία στους 3 από τους 10. Δηλαδή θα έχουν φάρμακα μόνον οι 7! Και την ίδια ώρα, μόνο στο ΑΧΕΠΑ έχουμε περίπου… 10-15 νέα περιστατικά το μήνα! Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση», προειδοποιεί.

Αγγελιοφόρος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου