ΥΓΕΙΑ

Τα τζάκια… βλάπτουν τους πνεύμονες!

τα-τζάκια-βλάπτουν-τους-πνεύμονες-551952

Το κάπνισμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η φυματίωση και τα… τζάκια που ενέσκηψαν στη χειμερινή καθημερινότητα του πληθυσμού αποτελούν τις τέσσερις μεγάλες «απειλές» της υγείας των πνευμόνων των Ελλήνων.

Τα νοσήματα του αναπνευστικού, η τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση καθώς και η πρόληψη και η θεραπεία τους, θα βρεθούν στο επιστημονικό προσκήνιο τις επόμενες ημέρες, από την Πέμπτη 5 έως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα γίνει στην Αθήνα.

«Το Συνέδριο προσδοκά να παρουσιάσει το μέλλον της υγείας του αναπνευστικού, τα κενά και τις εξελίξεις στην έρευνα , τις ανάγκες των ασθενών και καινοτόμες λύσεις, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπείας. Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία να συνεχίσει το εκπαιδευτικό της έργο και να υποστηρίξει την ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σε συνέντευξη τύπου για το συνέδριο.

Οικονομική κρίση και κάπνισμα

Σύμφωνα με στοιχεία μελετών που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, η οικονομική κρίση δρα καταλυτικά στην καπνιστική συνήθεια καθώς λόγω της κρίσης άλλοι το… κόβουν το τσιγάρο ενώ άλλοι το… ξαναρχίζουν. Μελέτη του νοσοκομείου Ευαγγελισμός σε 400 επαγγελματίες υγείας έδειξε ότι ένας στους τρεις μείωσε το κάπνισμα λόγω του μειωμένου πια εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, από άλλη μελέτη του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι το 43% των υποτροπών στη διακοπή του καπνίσματος οφείλεται στο άγχος από τα οικονομικά προβλήματα.
Μελέτη από το νοσοκομείο Καβάλας έδειξε ότι όταν η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αρχίζει σε νοσηλευόμενους με αναπνευστικά προβλήματα, όπως ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονία, επιτυγχάνεται διακοπή του καπνίσματος σχεδόν στο 75% των ασθενών.

Ειδικοί από το νοσοκομείο «Σωτηρία» διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια χαμηλώνει επικίνδυνα ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονος, κάτι που αποδίδεται στην έναρξη του καπνίσματος σε μικρότερη ηλικία.

Τα τζάκια πυροδοτούν τα αναπνευστικά προβλήματα

Από τον περσινό χειμώνα λόγω του συνδυασμού οικονομικής κρίσης και αύξησης της τιμής του πετρελαίου, πολλοί κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων άρχισαν να χρησιμοποιούν τα τζάκια ή σόμπες με καυσόξυλα για θέρμανση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, η καύση κακής ποιότητας καυσόξυλων, προϊόντων βιομάζας και διάφορων παλαιών ξύλινων ή πλαστικών υλικών, δημιούργησε προβλήματα ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους, με αρκετά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. «Η καύση βιομάζας-ξύλων τον χειμώνα εάν συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, μπορεί να συσχετισθεί με αύξηση του επιπολασμού της ΧΑΠ» εκτίμησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ύπουλος «εχθρός» η φυματίωση

Την επαγρύπνηση συνιστούν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τη φυματίωση. Δύο μελέτες από τα Πνευμονολογικά Τμήματα των νοσοκομείων Σπάρτης και Ξάνθης αντίστοιχα, έδειξαν ότι 4 στους 10 αλλοδαπούς κυρίως Πακιστανικής καταγωγής, είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Κανένας όμως από αυτούς δε είχε ευρήματα ενεργού νόσου. Με δεδομένο ότι η φυματίωση είναι μεταδιδόμενη αναπνευστική νόσος οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι επιβάλλεται υγειονομική επαγρύπνηση για την μετακίνηση πληθυσμών στο πλαίσιο της μετανάστευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου