ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επισημάνσεις από Βελεστίνο

επισημάνσεις-από-βελεστίνο-591216

-Συχνά πυκνά έρχονται στο Βελεστίνο εκδρομικά πούλμαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με μαθητές κι όχι μόνο, κι αναζητούν για να δουν το σπίτι του Ρήγα. Υπάρχουν μάλιστα και πολλές οδικές πινακίδες όπου κατευθύνονται οι οδηγοί.

Όταν τελικά φτάσει κανείς στο «σπίτι του Ρήγα», διαπιστώνει ότι αποτελείται από μία πέτρινη μάντρα που σε πολλά σημεία είναι απογυμνωμένη από πέτρες και στη μέση υπάρχει ένα άγαλμα του Ρήγα. Το θέμα δεν είναι ότι άλλα λένε οι ταμπέλες κι άλλο βρίσκει κανείς σαν σπίτι του Ρήγα. Τόσες δημοτικές αρχές πέρασαν από αυτόν τον τόπο και δεν φρόντισαν να κάνουν έστω κι ένα υποτυπώδες και συμβολικό σπίτι, με κάποια αντικείμενα μέσα, ώστε να παίρνει ο επισκέπτης μία γεύση από την τότε εποχή. Είναι κρίμα και ντροπή που η γενέτειρα του Ρήγα δεν έχει αποκτήσει ακόμα ένα Μουσείο στο χώρο όπου βρίσκονταν το σπίτι του Ρήγα Βελεστινλή.

-Στην περιοχή του Δήμου Φερών δραστηριοποιούνται δύο ιστοσελίδες, με τοπικά νέα μέσω διαδικτύου. Η μία είναι επίσημα επώνυμη και η άλλη ανώνυμη. Εκείνο που θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για όλους τους δημότες, διότι οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι η δημιουργία ενός τοπικού ραδιοφώνου ανάλογης εμβέλειας, όπου θα μεταδίδονται τοπικές ειδήσεις, σχόλια, μουσική, ενημερώσεις, υπενθυμίσεις, εκπομπές διαφόρων επιπέδων και άλλα. Ακόμα και τη μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων θα μπορούσε να μεταδίδει, ώστε να ενημερώνονται οι δημότες για το τι γίνεται στα δημοτικά συμβούλια. Πολλά άτομα είναι αυτά που περιμένουν τη δημιουργία ενός τοπικού ραδιοφώνου για να το στελεχώσουν και να κάνουν μία εκπομπή.

-Οταν βγει κάποιος πιο έξω από τα όρια του Βελεστίνου, θα διαπιστώσει ότι αρκετά σημεία έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Μπάζα κατεδάφισης, αποξυλωμένα είδη υγιεινής, παλιά έπιπλα, νεκρά ζώα και πολλά άλλα συνθέτουν τα θλιβερά αυτά τοπία. Το θέμα δεν είναι μόνο η απερίσκεπτη ενέργεια των συγκεκριμένων ανθρώπων. Το θέμα είναι ότι η Δημοτική αρχή, ενώ θα μπορούσε να είχε καθορίσει ένα συγκεκριμένο χώρο όπου θα πήγαιναν οι δημότες τέτοιου είδους σκουπίδια, δεν το έχει κάνει. Ακόμα κι ένα «νεκροταφείο αυτοκινήτων» θα μπορούσε να είχε καθορίσει ο Δήμος για τα αποσυρμένα αυτοκίνητα. Είναι φρικιαστικό να βλέπει κανείς διάσπαρτα στους δρόμους και τις πλατείες αποσυρμένα κι εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

Κορνήλιος Δελατόλας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου