ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ταξίδι μετ’ εμποδίων

ταξίδι-μετ-εμποδίων-671257

Ταξίδι ολόκληρο και μάλιστα μετ’ εμποδίων συνιστά η καθημερινή μετακίνηση από και προς το σχολείο για παιδιά απομακρυσμένων χωριών του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Μαθητές ηλικίας από 4,5 έως 10 ετών, παίρνουν καθημερινά χωρίς συνοδό, το λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ, ακολουθούν το δρομολόγιο μέσα από όλα τα χωριά και φθάνουν έξω από το σχολείο τους 40 λεπτά πριν ξεκινήσει το μάθημα. Η νέα ΚΥΑ που έρχεται να ενοποιήσει τη μεταφορά μαθητών του νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, δίνοντας προτεραιότητα στα δρομολόγια των λεωφορείων της γραμμής, ταλαιπωρεί μαθητές και γονείς και δημιουργεί προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Ή λύνετε το πρόβλημα με τις μαθητικές μεταφορές ή ανοίγετε τα σχολεία στα χωριά μας», ζήτησαν αγανακτισμένοι γονείς, που έχοντας στο πλευρό τους, τη Δήμαρχο, Ελένη Λαΐτσου, επισκέφθηκαν χθες το πρωί, τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Γ. Καλτσογιάννη, απαιτώντας άμεση λύση στο πρόβλημα.

Δεν πάνε

σχολείο

Οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στο Αερινό και του αντίστοιχου στο Βελεστίνο, δεν έστειλαν τα παιδιά τους σχολείο. Οι μαθητές δεν έκαναν μάθημα ούτε την περασμένη Παρασκευή, ούτε και χθες Δευτέρα. Οι γονείς προτίμησαν να χάσουν τα παιδιά τους μερικές ώρες μαθημάτων, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλούς μεταφοράς τους από και προς το σχολείο.

Ταξίδι…

μετ’ εμποδίων

Οπως έγινε γνωστό από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Φερών στο Αερινό, Ανδρομάχη Γαλογαύρου, πέρυσι, οι μαθητές των σχολείων των γύρω χωριών που συμπτύχθηκαν με το δημοτικό σχολείο στο Αερινό και στο Βελεστίνο, εξυπηρετούνταν μεταφορικά από μισθωμένα ταξί.

Φέτος, μικροί μαθητές, αναγκάζονται να περιμένουν στη στάση, να παίρνουν το λεωφορείο της γραμμής, ακολουθώντας όλο το δρομολόγιο, μέσα από τα χωριά, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, συντροφιά με άλλους επιβάτες της γραμμής.

Στο Αερινό ταξιδεύουν καθημερινά παιδιά από το Περίβλεπτο, το Ελευθεροχώρι, την Αργιθέα και τον Άγιο Δημήτριο.

Αντίστοιχα στο Βελεστίνο υπάγονται μαθητές από τη Χλόη, το Μικρό Περιβολάκι και την Αγναντερή.

Η μεγάλη διαδρομή δεν είναι το μοναδικό αγκάθι. Δεν υπάρχει ούτε ένας συνοδός, ενώ τα παιδιά φθάνουν στο σχολείο τους στις 7:30 το πρωί και περιμένουν έξω από τη σχολική αυλή τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Αντίστοιχα, όταν τελειώνουν το μάθημα (τρεις φορές την εβδομάδα στις 12:15 το μεσημέρι και δύο φορές στη 1:30 μ.μ.), αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι τις 2 – 2:10μ.μ., μέχρι να περάσει το λεωφορείο για να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Τα παιδιά μας σηκώνονται από τις πέντε το πρωί για να πάνε σχολείο. Κάνουν ολόκληρο ταξίδι. Πώς να διαβάσουν; «Κουνουπίδι» γίνονται από τη διαδρομή και επιπλέον δεν υπάρχει ασφάλεια κατά τη μεταφορά τους», έλεγε αγανακτισμένη μητέρα.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τους μαθητές που υπάγονται στο Βελεστίνο. Η στάση του λεωφορείου απέχει ένα χιλιόμετρο μακριά από το σχολείο, το οποίο μαθητές μικρής ηλικίας διανύουν ασυνόδευτοι με τα πόδια. Ακόμη και το λεωφορείο να ήθελε να πλησιάσει περισσότερο στο σχολείο, ο στενός δρόμος δεν το επιτρέπει, αφού μόλις και μετά βίας χωράει ΙΧΕ αυτοκίνητο.

ΚΥΑ – ταλαιπωρία

Το πρόβλημα που δημιουργείται για τους 36 μαθητές των δύο δημοτικών σχολείων, επιβεβαίωσε και η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Ελένη Λαΐτσου, ζητώντας από τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Γ. Καλτσογιάννη, να προχωρήσει στη μίσθωση μεταφορικών μέσων, προκειμένου να μεταφέρονται με ασφάλεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι μικροί μαθητές στα σχολεία τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλτσογιάννης αναγνώρισε το πρόβλημα, επεσήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα ξεκινά από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που έως και χθες δεν είχε στείλει έγγραφο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες για μεταφορά μαθητών.

Αιχμές άφησε και για τη νέα ΚΥΑ που αφορά στη μεταφορά των μαθητών, που όπως χαρακτηριστικά είπε, έρχεται να δημιουργήσει πλείστα προβλήματα από τη στιγμή που ενοποιεί τη μεταφορά μαθητών νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου, γυμνασίου και λυκείου, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους από δρομολόγια των μαζικών μέσων μεταφορών.

Ο ίδιος φέρεται να μελετά σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ του νομού Μαγνησίας, αφενός την πύκνωση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των μαθητών του δημοτικού που σχολάνε νωρίτερα από τους μαθητές του γυμνασίου, αφετέρου θα διεκδικήσει από το Υπουργείο τη μίσθωση μεταφορικών μέσων για τους μικρούς μαθητές των γύρω χωριών, εκμεταλλευόμενος «όπλο» που δίνει η ίδια η ΚΥΑ, που εξαρτά τη μεταφορά από το διδακτικό πρόγραμμα. «Στις 7:30 το πρωί που φθάνουν τα παιδιά στο σχολείο ή στις δύο το μεσημέρι που περνάει το λεωφορείο της επιστροφής, δεν υπάρχουν μαθήματα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το εκμεταλλευτούμε για να προχωρήσουμε σε μίσθωση μεταφορικών μέσων που θα εξυπηρετούν τους μαθητές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλτσογιάννης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου