ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζήτημα ηθικής τάξης για τα νερά άρδευσης στα Κανάλια

ζήτημα-ηθικής-τάξης-για-τα-νερά-άρδευσ-722494

Ζήτημα ηθικής τάξης εγείρουν επαγγελματίες υδραυλικοί στο Δήμο Ρήγα Φεραίου για τα νερά άρδευσης στα Κανάλια. Απευθείας ανάθεση από την τοπική ΔΕΥΑ της εργολαβίας για την εκμετάλλευση των νερών που προορίζονται για την άρδευση καλλιεργειών στο δημοτικό διαμέρισμα Καναλίων στους ίδιους -επί τριετίας- αναδόχους, προκαλεί αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους να αναλάβουν επί το έργο και μάλιστα με μειωμένο κόστος για το Δήμο.

Το δημοτικό διαμέρισμα Καναλίων αριθμεί περί τα 15.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως αμυγδαλιές. Για την άρδευσή τους έχουν εγκατασταθεί 15 γεωτρήσεις. Έως και το 2010 -εξηγεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καναλίων, Τρ. Παπαϊωάννου- η δημοτική αρχή απηύθυνε κάθε χρόνο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό των υδρονομέων, των επαγγελματιών δηλαδή, που αναλάμβαναν την καταμέτρηση των κυβικών μέτρων νερού που χρησιμοποιεί ο κάθε αγρότης για την άρδευση των καλλιεργειών του και την απόδοση του αντίστοιχου τιμήματος στο Δήμο. Μέχρι και το 2010, προαπαιτούμενο ήταν ο υδρονομέας να είναι επαγγελματίας υδραυλικός.

Το 2011 με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου προχώρησε στην προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, από τους όρους του οποίου απουσίαζε ο όρος να είναι ο ανάδοχος επαγγελματίας υδραυλικός.

Οπως εξηγεί ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, κατατέθηκαν δύο προσφορές και επιλέχθηκε η πιο συμφέρουσα. Το κόστος μειώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 10.000 ευρώ στις 4.950 για ολόκληρη την αρδευτική περίοδο, από Μάιο έως και τέλη Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο νέος ανάδοχος είναι υποχρεωμένος για την επισκευή, συντήρηση και επέκταση του δικτύου. «Πετύχαμε και μείωση κόστους και την επισκευή του δικτύου. Μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε απευθείας ανάθεση στους ίδιους αναδόχους, τις δύο επόμενες χρονιές το 2012 και το 2013», σημειώνει ο κ. Μαργαριτόπουλος.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος… Ένας από τους ενδιαφερόμενους να αναλάβει την εργολαβία, υποστηρίζει ότι το 2011 κατέθεσε πιο συμφέρουσα -κατά 900 ευρώ- προσφορά, η οποία απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. «Η προσφορά μου ακυρώθηκε με πρόσχημα καθυστέρησης τριών λεπτών», αναφέρει σε έγγραφη ένστασή του προς το Δήμο Ρήγα Φεραίου, ο κ. Αλέξανδρος Ανέμου.

Ο ίδιος μάλιστα, θέτει ζήτημα ηθικής τάξης για τις απευθείας αναθέσεις για τα νερά άρδευσης. «Μας έχει εξοργίσει η κατάσταση. Κάνει πολιτική με τα νερά ο Δήμος;», διερωτάται ο ίδιος, ζητώντας την επανάληψη του διαγωνισμού κάθε χρόνο για την εκμετάλλευση των αρδευτικών γεωτρήσεων. «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας, θα έπρεπε να δίνονται και σε άλλους επαγγελματίες ευκαιρίες», καταλήγει ο ίδιος.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου