ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του 3ου Δημοτικού Κάρλας – Καναλίων

διήμερη-εκπαιδευτική-επίσκεψη-του-3ου-772057

Η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κάρλας-Καναλίων, αποτελούμενη από 32 μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς Στέφανο Μπασδάνη, Ελένη Ντούγκα, Ευστάθιο Σιάτρα και Απόστολο Χαρίση, πραγματοποίησαν διήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Νηρόν Ύδωρ, η διαχρονική αξία του νερού».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε., στο πεδίο της Λίμνης Καϊάφα, στο φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας και στα μουσεία.

Οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά το οικοσύστημα Καϊάφα: λίμνη, αμμοθίνες, δάσος Στροφιλιάς, ιαματικές πηγές και συνέδεσαν τη λίμνη με τη μυθολογία, την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και συνειδητοποίησαν τους κινδύνους που απειλούν το ευρύτερο οικοσύστημα.

Στην Αρχαία Ολυμπία είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το οικοσύστημα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, να συνδέσουν τη φύση με τη λατρεία των αρχαίων Ελλήνων (δεντρολατρεία, λατρεία γυναικείων θεοτήτων, τελετές γονιμότητας), να αντιληφθούν τη σχέση της αρχιτεκτονικής της Ιερής Άλτης (δομικά υλικά, αρχιτεκτονικά μέλη και ρυθμοί) με τη φύση του γύρω χώρου. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες πεδίου στον Αρχαιολογικό χώρο και στα μουσεία με θεματικούς άξονες: γεωμορφολογία, παραδόσεις, λατρεία, αρχιτεκτονική, αγώνες, προετοιμασία αθλητών, σύστημα διαχείρισης των φυσικών πόρων με έμφαση στην ελιά, το λάδι και το νερό. Τέλος έγινε βιωματική προσέγγιση του υγιούς συναγωνισμού μέσα στη φύση.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, την ομορφιά του φυσικού τοπίου και τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, εξαιρετικά δείγματα του αρχαιοελληνικού μεγαλείου και πνεύματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου